Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Στο ΥΠΑΑΤ, τελικά, η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μετά από πολλές παρατάσεις στις περιφέρειες

03/12/2023
3' διάβασμα
sto-ypaat-telika-i-ekponisi-ton-diacheiristikon-schedion-voskisis-meta-apo-polles-parataseis-stis-perifereies-308226

Νέο χρονοδιάγραμμα για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης δίνει εκ νέου το ΥΠΑΑΤ, αυτήν τη φορά από τα χείλη του υπουργού, Λ. Αυγενάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Όπως σημείωσε, μετά τη διαβούλευση και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το νομοσχέδιο θα πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, στις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το ΥΠΑΑΤ, με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξαρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Τις πταίει;

Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ο υπουργός είπε ότι οι περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχαν. «Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Οι υπόλοιπες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η καθεμιά από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς τη μη δυνατότητα υλοποίησης», σημείωσε.

«Μάλιστα, οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής και Ιονίων Νήσων δεν υπέγραψαν νέα προγραμματική σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σήμερα», συμπλήρωσε.

Εις βάρος της κτηνοτροφίας

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, υπενθύμισε ότι «η μη ύπαρξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση, βέβαια, το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024». Υπογράμμισε, δε, ότι ο ορισμός του βοσκότοπου έχει σχέση και με τη νέα ΚΑΠ. «Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, δεν θα είχαν εγκλωβιστεί οι κτηνοτρόφοι μόνο σε ένα Οικολογικό Σχήμα», επισήμανε, παραδεχόμενος ότι πράγματι πολλές περιφέρειες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: