ΥΠΑΑΤ: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών – Τον Απρίλιο οι Συνδεδεμένες

Στο μείζον θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων σε συγκεκριμένα προϊόντα είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε από τα Χανιά ο υΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, μιλώντας, μεταξύ άλλων, και για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με κτηνοτρόφους στο Βαρύπετρο Χανίων, ο υπουργός επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος σύμφωνα με όσα είπε θα καλύπτει κινδύνους που ως σήμερα δεν καλύπτονταν, από το πρώτο, μάλιστα, αιγοπρόβατο, διορθώνοντας και το πρόβλημα του ηλικιακού ορίου. Στο πλαίσιο όσων δήλωσε, αναφέρθηκε και στην τροποποίηση της ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25%.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν σε διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε τα εξής:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Στη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν οι: Γιώργος Στρατάκος ΓΓ του ΥπΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος ΔΣ ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Βερυκάκης Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γεωργία Χονδρολέου Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ.