Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

ΥΠΕΝ: Αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων του 2022 στην Πεντέλη

05/05/2023
3' διάβασμα
ypen-apokatastasi-ton-kamenon-dasikon-ektaseon-tou-2022-stin-penteli-239419

Τη μελέτη για την πρότυπη αποκατάσταση – αναδάσωση των δασικών εκτάσεων που κάηκαν τον Ιούλιο του 2022 στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά. Όπως έγινε γνωστό, η μελέτη προβλέπει την πλήρη αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων περίπου που κάηκαν από την πυρκαγιά. Προβλέπει τη φύτευση πάνω από 200.000 δέντρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, δέντρων που ευδοκιμούν στο Πεντελικό βουνό σε δύο ζώνες. Η πρώτη αφορά τις περιοχές κοντά στον αστικό ιστό και τα μονοπάτια περίπου 35 χιλιομέτρων περίπου εντός του δάσος και η δεύτερη το κύριο μέρος του δάσους.

Στην πρώτη ζώνη προβλέπεται η φύτευση δέντρων και θάμνων που αναδεικνύουν και την εποχικότητα της φύσης.

Η πρότυπη ανάπλαση προβλέπει επίσης να τοποθετηθούν εντός του δάσους:

  • Κιόσκια
  • τραπεζόπαγκοι
  • παγκάκια
  • δυο χώροι ψυχαγωγίας παιδιών
  • θέσεις θέας
  • βοτανικός κήπος για περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • σύγχρονο σύστημα πυρανίχνευσης
  • σύγχρονο σύστημα ύδρευσης και κατάσβεσης φωτιάς

Η πρότυπη αποκατάσταση του δάσους θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και η υδρολογική μελέτη για το Πεντελικό που συντάσσεται με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και συμβάλει στη διαχείριση των υδάτων για ύδρευση, πυροπροστασία, αναψυχή και στην προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι πολίτες να επισκέπτονται τα δάση, να τα χαίρονται, να μπορούν να ψυχαγωγούνται σε αυτά και έτσι να τα προστατεύουν. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η πρότυπη αποκατάσταση του δάσους που κάηκε στην Πεντέλη στην πυρκαγιά του 2022. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνολικότερη κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης και του δήμου Πεντέλης για την προστασία του περιβάλλοντος του Πεντελικού και την ανάδειξη των πολιτιστικών του μνημείων.

Απ’ την πλευρά της η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, σημείωσε ότι σε χρόνο ρεκόρ συντάχθηκε η μελέτη αποκατάστασης και συμφώνησε απόλυτα με το πνεύμα της μελέτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν: Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: