Υπέρ ΚΕΔΕ, οικολογικές οργανώσεις-διαφωνίες από ΓΕΩΤΕΕ-ΕΝΠΕ για τους ΦΔΠΠ

«Ορόσημο» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, το νέο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) , ενώ διαφωνίες εξέφρασαν ΓΕΩΤΕΕ, ΕΝΠΕ, για το πώς θα προχωρήσει η λειτουργία τους και δεν θα υπάρχουν ασάφειες και σύγχυση αρμοδιοτήτων ενώ εκφράστηκαν και διαφωνίες για ζητήματα χρηματοδότησης. 

Το μέλος της ΕΝΠΕ, Δημήτρης Μαραβέλιας και ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Νίκος Μπόκαρης εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε 13 και όχι σε περισσότερους φορείς διαχείρισης, ανάλογα με τις Περιφέρειες που υπάρχουν. Υπέρ τάχθηκε με τις όποιες διαφωνίες η ΚΕΔΕ, ενώ ο κ.Μαραβέγιας σημείωσε ότι πολυνομία – ασάφειες δυναμιτίζουν την όποια προσπάθεια με το νομοσχέδιο. Εξήγησε πως  όλα εξαρτώνται κι από τις πιστώσεις που θα δώσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (άρθρο 7 του νομοσχεδίου) και σημείωσε πως οι Περιφέρειες έχουν υποστεί μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) τους, σε ποσοστό άνω του 65% κατά την τελευταία εξαετία» και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα. 

Ο  πρόεδρος των Δασολόγων Νίκος Μπόκαρης, εκπροσωπώντας το ΓΕΩΤΕΕ εξήγησε πως υπάρχουν ασάφειες στο εν λόγω νομοσχέδιο και πως  μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ αρμοδιοτήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμοδιοτήτων των ΦΔΠΠ ενώ ζήτησε οι δασικές υπηρεσίες να έχουν αυξημένο ρόλο στους φορείς για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιέχει ασάφειες για το ρόλο που θα παίξουν οι ΦΔΠΠ μέσα στις προστατευόμενες περιοχές. «Η θέση της ΠΕΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου είναι αρνητική.  Το νομοσχέδιο, θα έπρεπε να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, να έχει ενσωματώσει τις πολύ σοβαρές επισημάνσεις που έγιναν στη δημόσια διαβούλευση και να κινείται σε διαφορετική βάση οργάνωσης των Φορέων Διαχείρισης».

«Η δική μας άποψη είναι να δημιουργηθούν 13 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ένα ανά Περιφέρεια. Αυτά τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να συνδεθούν με το ΕΣΠΑ της κάθε Περιφέρειας για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτικούς πόρους εις το διηνεκές», ανέφερε ο κ.Μπόκαρης. 

Καλογραμμένο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το μέλος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. «Οι παρατηρήσεις μας για διευκρινίσεις νομίζω ότι έχουν μόνο θετική κατεύθυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Νομοθετικό ορόσημο για την προστασία της φύσης το χαρακτήρισε, η Ιόλη Χριστοπούλου, εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  (ΜΚΟ): «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», «ΑΡΧΕΛΩΝ», «ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία», «Εταιρία Προστασίας Πρεσπών», «Καλλιστώ», «Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης», «ΑΝΙΜΑ», «MEDASSET», «MOm» και «WWF Hellas». 

«Τα τελευταία 30 χρόνια μπορώ να μετρήσω περίπου 3 ή μόνο 3 φορές, όπου έχουμε νομοθετικά ορόσημα για την προστασία της φύσης. Ο πρώτος είναι ο ν.1650/1986 που όρισε τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών, ο δεύτερος ο ν.2742/1999 που θέσπισε τους Φορείς Διαχείρισης, το τρίτο ορόσημο είναι ο ν.3937/2011 που για πρώτη φορά θέσπισε ένα ενιαίο σύστημα προστατευόμενων περιοχών και ουσιαστικά συστέγασε υπό την ίδια νομική σκέπη όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ.Χριστοπούλου. «Το νομοσχέδιο, αποτελεί ένα τέτοιο ορόσημο. Σήμερα το νομοσχέδιο μπορεί να είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται μια φορά ανά μία δεκαετία», ανέφερε μεταξύ άλλων και ζήτησε μόνο μικρές βελτιώσεις σε επί μέρους ζητήματα.

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του Δ.Σ., του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, Δρόσος Κουτσούμπας εξέφρασε την ικανοποίηση ότι βοηθά στο θέμα της θάλασσας και ζήτησε να υπάρξουν προβλέψεις ως προς το νομικό καθεστώς διότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν ΚΥΑ για θέματα διαχείρισης και αλλού  καταπίπτουν στο ΣτΕ.