Την υπεραξία της οργανωμένης παρέμβασης στο ακτινίδιο υπερασπίζεται η ΕΑΣ Καβάλας

Ελάχιστες ποσότητες ακτινιδίου απέμειναν στην ΕΑΣ Καβάλας για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες στη Γαλλία, όπου αποστέλλονται, μαζί με το λευκό σπαράγγι.

Κώστας Λεπίδας

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Λεπίδας, δηλώνει ικανοποιημένος από την περσινή παραγωγή, ποιοτικά και ποσοτικά (8.000 τόνοι). «Τα ακτινίδιά μας άντεξαν στα ψυγεία», τονίζει. Μέλημά τους τώρα οι κατάλληλες ψυκτικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν στο καβαλιώτικο ακτινίδιο να μένει στην αγορά έως και έξι μήνες, από τον Οκτώβρη έως τον Απρίλη, γιατί τον Μάιο ξεκινάει το νότιο ημισφαίριο, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία.

«Εκτός από τις υποδομές απαιτείται οργανωμένη παραγωγή κι ένα τονάζ άνω των 7.000-8.000 τόνων, που μας οδηγεί σε σχεδιασμό αύξησης των ψυγείων. Τα τελευταία χρόνια κυμαινόμαστε σ’ αυτές τις ποσότητες, αλλά από φέτος ξεκινάμε να συγκομίζουμε τις νέες φυτείες και ανοίγουμε τα φτερά μας σε νέους προορισμούς, όπως η Αμερική και η Νότια Αφρική, καθώς υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τους 10.000 τόνους το 2024». Φέρνοντας το παράδειγμα της Αμερικής, τη χαρακτηρίζει καλή αγορά που ζητάει ποιοτικό προϊόν και το πληρώνει. Πέρυσι, έστειλαν δοκιμαστικά 2-3 κοντέινερ και φέτος πολλαπλασίασαν τις ποσότητες.

Για τον κ. Λεπίδα, το σημαντικό είναι η ύπαρξη κρατικής πολιτικής για την προστασία της παραγωγής, ώστε το σύνολο της ελληνικής παραγωγής να κινηθεί στα βήματα της ΕΑΣ Καβάλας, που πέτυχε να δημιουργήσει όνομα στην αγορά του εξωτερικού, με αποτέλεσμα στην Ιταλία να ανταγωνίζεται το ιταλικό ακτινίδιο.

«Φέτος πλησιάζουμε τους 300.000 τόνους εγχώρια παραγωγή και την επόμενη τετραετία θα ξεπεράσουμε τους 400.000, άρα σταδιακά παίρνουμε τη θέση της Ιταλίας. Η Ιταλία είχε παραγωγή 200.000 τόνων και μένει μπροστά μας η Νέα Ζηλανδία. Χρειάζεται το ακτινίδιο να οργανωθεί μέσα από ομάδες και συνεταιρισμούς, για να κερδίζουμε την υπεραξία του προϊόντος, την οποία προς το παρόν καρπώνονται οι Ιταλοί».

Ο κ. Λεπίδας μεταφέρει ότι φέτος η χρονιά ξεκίνησε ευνοϊκά. «Οι φυτείες είναι πολύ καλές, έχουν μεγάλη ανάπτυξη σε βλαστούς και μέχρι τον Οκτώβρη έχουμε περιθώριο να διαμορφώσουμε όπως θέλουμε την παραγωγή». Η σωστή καλλιέργεια προϋποθέτει οργανωμένους παραγωγούς, που θα επωφεληθούν από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την ορθή επιστημονική καθοδήγηση και προώθηση του προϊόντος. «Δημιουργούμε ακτινίδιο χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που διατηρείται στα ψυγεία χωρίς να μαλακώνει».

Η Ένωση πλήρωσε στον παραγωγό 60 λεπτά το κιλό και η εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος Μαΐου. Ο κ. Λεπίδας εκτιμά ότι η τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί στα 85 λεπτά, άρα θα είναι αυξημένη κατά 10%-15%.

Κλείνοντας, μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του για τις δυσχέρειες που προκαλούν οι τράπεζες στον πρωτογενή τομέα. «Είναι ντροπή να δανείζεται ο αγρότης στην Ελλάδα με επιτόκιο 8%», καταλήγει.