Υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια – Στις 11/9 ανακοινώνει τιμές ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Μπορεί αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία οι δήμοι Τυρνάβου, Τεμπών (Ραψάνη), Βόλου (Νέα Αγχίαλος) και οι τοπικοί συνεταιρισμοί να διοργανώνουν τις ξακουστές στο πανελλήνιο γιορτές κρασιού, ωστόσο μόνο γιορτινό δεν είναι το κλίμα στις τάξεις των αμπελουργών.

Κι αυτό γιατί φέτος καταγράφεται υπερπαραγωγή σταφυλιών, τόσο στα επιτραπέζια, όσο και στα οινοποιήσιμα, ενώ υπάρχουν ακόμη αποθέματα στις δεξαμενές. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μία εκρηκτική εικόνα στην αγορά, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει τις περσινές τιμές, προκαλώντας απογοήτευση και προβληματισμό στους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστο Τσιτσιρίγκο, «η χρονιά φέτος είναι όψιμη κατά περίπου δέκα μέρες, αυτό έδειξε πρόσφατη εξόρμηση των γεωπόνων μας στα χωράφια της επαρχίας. Οι αποδόσεις είναι καλές, αφού βοήθησε ο καιρός. Δυστυχώς, όμως, τα μηνύματα που παίρνουμε από τις αγορές, κυρίως του εξωτερικού, δεν είναι ενθαρρυντικά για τον φετινό τιμοκατάλογο.

Φοβάμαι ότι σταφύλια που δεν καλύπτονται από συμβόλαια, από Συνεταιρισμούς ή Ομάδες Παραγωγών, θα μείνουν αδιάθετα. Πέρυσι είχαμε απορροφήσει ως συνεταιρισμός 11 με 12 εκατομμύρια κιλά. Αυτήν τη στιγμή, η χωρητικότητα των δεξαμενών μας είναι 8,5 με 9 εκατομμύρια κιλά. Ελπίζω μέχρι το τέλος του τρύγου να μπορέσουμε να προωθήσουμε και άλλα κρασιά στην αγορά.

Τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιρίγκο, «ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου θα ανοίξει τα χαρτιά του στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γενική συνέλευση. Μέχρι τότε, θα παρακολουθούμε στενά την αγορά. Επιθυμούμε να δώσουμε μία τονωτική ένεση, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, αλλά προτεραιότητά μας είναι η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού».

Δέσμιοι του ΕΛΓΑ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson, καθώς οι τιμές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι κάτω του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, κάποιοι που θέλουν να ξεριζώσουν τα αμπέλια, αφού η καλλιέργεια είναι ασύμφορη, δεσμεύονται από το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με τα δίκτυα που υπέγραψαν με τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να αισθάνονται όμηροι μιας κατάστασης καθόλου αισιόδοξης.