Υπερψηφίστηκε το ν/σ υπουργείου Οικονομικών για μείωση ΦΠΑ σε σύνθετες ζωοτροφές, λουλούδια

Με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι από τη Χρυσή Αυγή,  «Ναι»  από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρών από την Ένωση Κεντρώων επί της Αρχής αλλά και  την αποχώρηση ΝΔ, ΚΚΕ και Ποταμιού, υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αγροτικές τροπολογίες αλλά και ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την απορία τους γιατί δεν ψηφίζουν τα ευνοϊκά μέτρα για τους αγρότες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Κώστας Παυλίδης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς. Αν και διαφώνησε σε αρκετά ζητήματα κάνοντας λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» του κ.Μαντά, υπέρ των αγροτικών ρυθμίσεων τάχθηκε μεταξύ άλλων και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος.

Μέσα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίχθηκε από την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου περιλαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγρότες και συνεταιρισμούς,  για την απόδοση του ΦΠΑ (εκκαθάριση), ρυθμίζονται θέματα για τις Ομάδες Παραγωγών, περιλαμβάνονται διατάξεις για πληρωμή των γεωπόνων από τη δακοκτονία, που είχαν εργαστεί στις Περιφέρειες, για τη μείωση του ΦΠΑ στις σύνθετες ζωοτροφές και στα κομμένα λουλούδια από 24% στο 13% αλλά και το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για το ηλεκτρονικό πορτοφόλιο (viva wallet), ενισχύεται με προσωπικό η αγροτική έκθεση της Λαμίας, ενώ από την πλευρά της ΔΗΣΥ τέθηκε ζήτημα να υπάρξει συνολική πολιτική του υπουργείου Οικονομίας για τις αγροτικές εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και δεν υπερψηφίστηκαν τελικά όλες οι τροπολογίες (22 τον αριθμό) αλλά 17. Από την υφυπουργό Οικονομικών έγιναν δεκτές 16 υπουργικές τροπολογίες και μια βουλευτική του Κωνσταντίνου Κατσίκη για θέσεις ευθύνης στα ΚΕΠ αλλά επιφυλάχθηκε πως θα εξετάσει πιο επισταμένα τις τροπολογίες Θ. Θεοχάρη και Μ.Μπαλαούρα, οι οποίες έχουν παρεμφερές περιεχόμενο.