Υπό εξέταση ο κατάλογος με τις τιμές αποζημίωσης του ΕΛΓΑ

Στην επανεξέταση και επικαιροποίηση του καταλόγου με τις τιμές αποζημίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή του ΕΛΓΑ πρόκειται να προχωρήσει το επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, καθώς, όπως μας ενημερώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, «το θέμα παραμένει προς το παρόν ανοιχτό», και «τα πάντα εξετάζονται».

Εξάλλου, παράταση δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο-τεχνικού εξοπλισμού, μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου μέχρι και χθες, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί:

✱ Για τη φυτική παραγωγή, 18.226 δηλώσεις ζημιών.

✱ Για το ζωικό κεφάλαιο, 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι παραπάνω δηλώσεις δεν αφορούν τις χειρόγραφες που έχουν συμπληρώσει οι πληγέντες παραγωγοί, γεγονός που αυξάνει και τον αριθμό των δηλώσεων.

Επεξεργασία

Όπως μας μεταφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ, οι δηλώσεις που υποβάλλονται, επεξεργάζονται άμεσα. «Ωστόσο, πλήρη εικόνα θα έχουμε μόνο όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, με βάση και την παράταση που δόθηκε». Αποκαρδιωτική είναι, πάντως, η εικόνα για το βαμβάκι, με τις αρχικές εκτιμήσεις δυστυχώς να επιβεβαιώνονται, καθώς υπολογίζεται ότι στις πληγείσες περιοχές οι ζημιές ανέρχονται στο 80% της παραγωγής, ίσως και στο 100%.

Αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για τα ποσά με τα οποία θα αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κατάλογος με τις τιμές αποζημιώσεων είναι πιθανόν να αλλάξει, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και τον αρμόδιο Οργανισμό, τον ΕΛΓΑ, σχεδιάζουν να τον επανεξετάσουν και να τον επικαιροποιήσουν.

Βέβαια, ανώτατη κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει πως το «θέμα είναι ανοιχτό», σημειώνοντας ότι θα μπουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση τα ποσά δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν για αυξήσεις.

Εξηγεί ότι ανάλογα με τα κονδύλια που θα απορροφήσει αρχικά η Ελλάδα από την ΕΕ, θα κριθεί και ο τελικός προσδιορισμός του καταλόγου, «εάν τελικά αλλάξει», διευκρινίζει. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κατάλογος αφορά τιμές αποζημίωσης που χρονολογούνται από το έτος 2017.

Αγροτικός εξοπλισμός

Όσον αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό, μηχανολογικό, αποθήκες κ.λπ., η «ΥΧ» πληροφορείται ότι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ έχουν ενισχύσει την επιτροπή της Κρατικής Αρωγής, προκειμένου η καταγραφή και ο έλεγχος των ζημιών στον αγροτικό τομέα να τρέξουν πιο γρήγορα και, εν συνεχεία, να σταλούν τα αποτελέσματα ως ενιαίο αρχείο στην Κρατική Αρωγή και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. «Ο χρόνος καταβολής της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, προτρέπω τους αγρότες μας να σπεύσουν άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δηλώσεις», τόνισε. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση, μέσα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και αναμένοντας την έγκριση από την ΕΕ για ενίσχυση του ΕΛΓΑ, «θα καταβάλει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους -σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ- για την κάλυψη των αποζημιώσεων».

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς των κλάδων που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (π.χ. χοιροτροφία, πτηνοτροφία κ.ά.), σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη αποφασίστηκε ότι οι παραγωγοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενίσχυση από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023.