Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν η ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διασφάλιση των ενισχύσεων

Τελευταία ευκαιρία για το ΥΠΑΑΤ να συμμαζέψει τις αστοχίες του παρελθόντος
13/05/2024
4' διάβασμα
ypo-ton-elegcho-tis-komision-i-anasygkrotisi-tou-opekepe-gia-ti-diasfalisi-ton-enischyseon-320789

Οριστικό τέλος στους πειραματισμούς που έγιναν πάνω στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν, θέτοντας τον Οργανισμό υπό καθεστώς επιτήρησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσωρινή διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που «κληρονόμησε» τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, είναι έτοιμη όχι μόνο να συνεργαστεί στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και να αδράξει την ευκαιρία στην προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να μπει ο Οργανισμός σε στέρεες βάσεις για τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τα συνεχή ρεπορτάζ της «ΥΧ» για τις άστοχες και πρόχειρες αποφάσεις των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τις συνέπειες που αυτές προκάλεσαν στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, στους ελέγχους και εν τέλει στις ίδιες τις πληρωμές. Δυστυχώς, καμία καταγγελία και κανένα ρεπορτάζ δεν εισακούστηκαν τότε. Τουναντίον, η εφημερίδα μας έγινε αποδέκτρια απαξιωτικών αντιδράσεων, ακόμη και από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Και φτάνουμε στο σήμερα, με την Κομισιόν να καλεί την αρμόδια Αρχή Διαπίστευσης της Ελλάδας να θέσει άμεσα τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση για τη μη συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης και να καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη διόρθωση των αδυναμιών που καταγράφηκαν, για διάστημα ενός έτους (δώδεκα μήνες το αργότερο) από την ημέρα που θα ξεκινήσει και η επιτήρηση.

Σχέδιο δράσης

Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για τις 29 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Κομισιόν έχει καλέσει σε τεχνική διαδικτυακή συνάντηση την αρμόδια Αρχή, με πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Φορέα Πιστοποίησης, για την οργάνωση των εργασιών κατάρτισης και παρακολούθησης από την πλευρά της χτου σχετικού σχεδίου δράσης και της πορείας υλοποίησης των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, είναι έτοιμος να καταρτίσει επιτροπή που θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχεδίου δράσης και στην αποτελεσματική εφαρμογή του, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για τη στενή συνεργασία που θα έχει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν εξέπληξε τους αρμόδιους του Οργανισμού, που στην παρούσα φάση λένε πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ γλύτωσε από τα χειρότερα, εάν ληφθούν υπόψη όσα προηγήθηκαν». Πλέον, και υπό την ομπρέλα της ΕΕ, η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού είναι σίγουρη ότι θα προχωρήσει στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του. Εξάλλου, ανατρέχοντας στο όχι και τόσο μακρινό 2012, ο κ. Μπαμπασίδης, αντιπρόεδρος τότε του Οργανισμού, διαχειρίστηκε επιτυχώς ανάλογη παρέμβαση της Κομισιόν στα του οίκου του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιτίας των βοσκότοπων.

Πώς φθάσαμε έως εδώ;

Το πρώτο καμπανάκι της Κομισιόν είχε αρχίσει να χτυπά με την ολοκλήρωση της ετήσιας έκθεσης για το οικονομικό έτος 2022, όταν ο Οργανισμός Πιστοποίησης έδωσε βαθμολογία 2 στα 4 (ότι λειτουργεί, δηλαδή, εν μέρει), όσον αφορά τα κριτήρια διαπίστευσης που σχετίζονται με την οργανωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, την ανάθεση, την ασφάλεια και τα πληροφοριακά συστήματα.

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην έκθεση για το οικονομικό έτος 2023. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΥΧ», στην έκθεση αποκαλύπτεται πως στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ότι το επίπεδο της οργανωτικής δομής του διευθυντικού και μη προσωπικού, αλλά και των πληροφοριακών συστημάτων χαρακτηρίζεται ως «πολύ ασταθές», εντοπίζονται «υψηλοί και ακραίοι κίνδυνοι» (εσωτερικός έλεγχος), έλλειψη παρακολούθησης των εξουσιοδοτημένων φορέων, επιφυλάξεις ως προς την έγκριση αιτήσεων κ.ά.

Για την Κομισιόν, «οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη δεν αντιμετωπίστηκαν δεόντως, παρά τις διορθωτικές ενέργειες που έχουν γίνει». Και, αν η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει και πάλι το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ, με την ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δίνεται ξανά μία σημαντική ευκαιρία ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σταματώντας να πειραματίζεται και να θέτει σε κίνδυνο τις ενισχύσεις που δικαιούται ο κάθε Έλληνας παραγωγός.