Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

«Υπό προϋποθέσεις» η ένταξη των αγροτών στα Επιμελητήρια

✱ Τι αναφέρουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ανά τη χώρα ✱ Πώς θα γίνει η ένταξη χωρίς να χαθούν οι ενισχύσεις
07/09/2023
10'+ διάβασμα
ypo-proypotheseis-i-entaxi-ton-agroton-sta-epimelitiria-300488

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Θετική είναι η ανταπόκριση των προέδρων των Επιμελητηρίων στους οποίους απευθύνθηκε η «ΥΧ» σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας. Ωστόσο, όπως όλοι επισημαίνουν, πρέπει να ξεκαθαριστούν οι προϋποθέσεις ένταξης και συμμετοχής των αγροτών, χωρίς οι τελευταίοι να απολέσουν τις ενισχύσεις τους.

«Σίγουρα η συνάντηση του νέου υπουργού με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) για τη δημιουργία και την ένταξη Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα ξεκινάει η ουσιαστική συζήτηση. Πρόθεση και διάθεση υπάρχει από όλους.

Απομένει να μπουν οι βάσεις, να οριστούν οι προϋποθέσεις και οι συγκεκριμένοι όροι για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ, Βασίλης Γιαγιάκος, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο Αγροτικό Τμήμα –το μοναδικό στη χώρα– στο Επιμελητήριο.

Αναγκαία η εξωστρέφεια των αγροτικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Γιαγιάκο, αν και το 60% συνολικά των δράσεων του Επιμελητηρίου σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, «πριν από 12 χρόνια προχωρήσαμε σε μία συμβολική κίνηση, δημιουργώντας ξεχωριστό Αγροτικό Τμήμα. Με αυτή την κίνηση, θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Μέσω του Αγροτικού Τμήματος έχουν υποβληθεί όλες οι προτάσεις μας για το ‘‘πράσινο θερμοκήπιο’’, τα ‘‘αρωματικά φυτά’’, το meteorismo». Και προσθέτει: «Πρόθεσή μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Εφόσον καθοριστούν οι δικλείδες ασφαλείας, ο καθένας μπορεί να έχει τον δικό του ρόλο.

Αυτό που θα πρέπει, για παράδειγμα, να διευκρινιστεί από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είναι πώς ένας αγρότης – επιχειρηματίας, εφόσον εγγραφεί στο ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου, δεν θα χάσει τα δικαιώματά του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ. Στο Αγροτικό Τμήμα θα πρέπει να εγγραφούν κυρίως αγροτικές επιχειρήσεις και όχι μεμονωμένοι παραγωγοί που ασχολούνται π.χ. με σιτάρι, τριφύλλι κ.λπ. Επίσης, αρκετές Διεπαγγελματικές Ομάδες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να εγγραφούν σε κάποιο Επιμελητήριο, εξέλιξη που θα τους βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Συζητάμε μαζί τους σε υγιή βάση».

Ένταξη με όρους και προϋποθέσεις

Στις Σέρρες, Αγροτικό Τμήμα έχει ήδη δημιουργηθεί από το 2018, ενώ την ένταξη των αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας με όρους και προϋποθέσεις υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, υποστηρίζει ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η όλη η διαδικασία.

«Συμφωνούμε να γίνουν Αγροτικά Τμήματα, όμως στον επιμελητηριακό θεσμό πρέπει να ενταχθούν αγρότες επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που έχουν έσοδα, που εκδίδουν τιμολόγια και πωλούν τις παραγωγές τους είτε στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης είτε σε λιανική πώληση. Κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν μπορεί να ενταχθεί στο επιμελητήριο ένας αγρότης που έχει 10 ή 20 στρέμματα, καθώς θα υπάρχουν προβλήματα και πολλοί κίνδυνοι γιατί π.χ. μπορεί να χαθούν οι επιδοτήσεις. Αναρωτιέμαι αν ένας αγρότης ενταχθεί στο ΓΕΜΗ και έχει καταστροφές στην παραγωγή του, πώς αυτός θα αποζημιωθεί; Το εγχείρημα είναι σοβαρό και ειδικά για περιοχές που έχουν μεγάλο πρωτογενή τομέα. Μπορεί αντί για καλό να κάνουμε μεγάλη ζημιά», υποστηρίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Όπως είπε, για το θέμα αυτό ήδη συμφώνησε ο κ. Αυγενάκης να συσταθεί μια επιτροπή που θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα και θα τεθούν όλες οι λεπτομέρειες. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Σερρών, ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Μαλλιαράς, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που θα εκλεγεί ένας εκπρόσωπος του πρωτογενούς τομέα από αγροτική επιχείρηση στο ΔΣ του Επιμελητηρίου, κατά τις εκλογές που έχουν οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου. «Εμάς αυτή η εξαγγελία μας βρίσκει απολύτως θετικούς, έχουμε ήδη τμήμα, γιατί πιστεύουμε ότι οι αγρότες πρέπει να έχουν έναν χώρο δικό τους και να ενταχθούν στα Επιμελητήρια ώστε να έχουν μια φωνή και έναν φορέα που θα τους εκπροσωπεί. Στηρίζουμε αυτή την απόφαση του υπουργού», καταλήγει ο κ. Μαλλιαράς.

Στην Πελοπόννησο, από το 2019 ξεκίνησε η προσπάθεια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του προέδρου του, Γιώργου Τρουπή, να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα. Σήμερα, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, επισημαίνει: «Υπάρχουν διαδικασίες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα σε σχέση με το ΓΕΜΗ, ώστε εφόσον οι παραγωγοί ενταχθούν υπό κάποιες προϋποθέσεις στα Επιμελητήρια να μην αντιμετωπίζουν κωλύματα με τις επιδοτήσεις τους.

Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε μέσα από διάλογο εποικοδομητικό, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα από την εγγραφή τους χωρίς να θίγεται η μέχρι τώρα πορεία τους στους συνεταιρισμούς ή όπου αλλού κινούνται. Δεν πάμε να κάνουμε συνδικαλιστικά όργανα και να κάνουμε ανταγωνισμούς. Εμείς κοιτάμε να μεγαλώσουμε το εκτόπισμα του παραγωγού στην ελληνική ύπαιθρο».

Ικανοποιημένοι και στον Έβρο

Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, δηλώνει ικανοποιημένος που εισακούστηκε το αίτημα των Επιμελητηρίων και έρχεται να πάρει σάρκα και οστά μια δική τους πρόταση. «Καλωσορίζουμε την απόφαση του υπουργού να εντάξει τους αγρότες στα Εμπορικά, Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει εδώ και πολύ καιρό τα επιμελητήρια και έχουν υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση», τονίζει.

Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν από τη στιγμή που αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Λέχθηκε πως εάν οι αγρότες ενταχθούν στα Επιμελητήρια, θα προκύψουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις ορισμένων προϊόντων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί ο δικός μας ρόλος, επιπλέον οι αγρότες θα έχουν ένα σημείο αναφοράς, καθώς έχουν μόνο τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Θα έχουν στο πλευρό τους έναν σύμβουλο της πολιτείας, ένα τεχνοκρατικό όργανο για να τους συμβουλεύει, να τους καθοδηγεί και να διεκδικεί για αυτούς», σχολιάζει.

Ο κ. Τοψίδης τονίζει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πρώτο πυλώνα ανάπτυξης, η δε μεταποίηση υπάγεται ούτως ή άλλως στα επιμελητήρια. «Θα υπάρχει καθετοποίηση, άρα μια συνύπαρξη και μια στοχευμένη πρόταση για τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας», καταλήγει.

Θετικό πρόσημο

Θετικό πρόσημο έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, η εξαγγελία για ένταξη Αγροτικών Τμημάτων σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Ωστόσο, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη του εγχειρήματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά και μελετημένα. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Νικολούτσος, η οικονομία στον Νομό Ηλείας είναι κατά 50% αγροτική, ενώ οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι του πρωτογενούς τομέα.

«Υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, όμως θα πρέπει το αγροτικό τμήμα που θα δημιουργηθεί να έχει επιμελητηριακή μορφή, να πληροί δηλαδή συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως κατάλληλες υποδομές και αναγκαίο προσωπικό. Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη και μελετημένη προεργασία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα», αναφέρει και προσθέτει: «Στον Νομό Ηλείας, παράγουμε σημαντικά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι η φράουλα και η πιπεριά που έχουν εξαγωγική δυναμική και πρέπει να στηρίζονται».

Από το Επιμελητήριο Αργολίδας, ο Φώτης Δαμούλος συμφωνεί ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι σε θετική κατεύθυνση. «Για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται πολλή συζήτηση στη διαβούλευση για να δούμε ποιοι θα ενταχθούν σε αυτά τα τμήματα, αφού η πρόθεση του υπουργείου είναι να μην μπουν όλοι οι αγρότες. Κατά συνέπεια, πρέπει να απαντηθεί αυτό το ζήτημα», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι «πρέπει να λυθεί μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων όπως ο ΕΛΓΑ και τα θέματα φορολόγησης. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουμε συνδικαλιστικά όργανα».

Πρόκληση και ευκαιρία για τη Λάρισα

Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ «σωστή» και εύχεται «να ακολουθήσουν στοχευμένες ενέργειες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα». Ήδη, όπως λέει, στη γειτονική Ιταλία αντίστοιχα Αγροτικά Τμήματα λειτουργούν ιδανικά, ενισχύοντας την αγροτική παραγωγή. «Στο Επιμελητήριο Λάρισας, τα 18.000 μέλη δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στις υπηρεσίες μεταποίησης. Είναι καιρός, πλέον, να αποκτήσει και επίσημα Αγροτικό Τμήμα το Επιμελητήριο, που έχει έδρα την καρδιά της αγροτικής εγχώριας παραγωγής. Εμείς, ως Επιμελητήριο, επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα. Είναι μία πρόκληση και ευκαιρία για την περιοχή μας».

Επιπλέον, προσθέτει ότι υλοποιούν το πρόγραμμα «το προϊόν που παράγεται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τη Λάρισα να καταναλώνεται στην τοπική αγορά και να καταλήγει στο τραπέζι της Λαρισαίας νοικοκυράς. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία στην εστίαση, προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίσει το προϊόν που παράγεται στην περιοχή του και πολύ σύντομα θα επεκτείνουμε τη δράση και στο σούπερ μάρκετ. Στο συγκεκριμένο πλάνο θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά το Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου. Έχουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά το Τμήμα. Είμαστε στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ».

Όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Αθανάσιος Κυρίτσης, «σε κανένα Επιμελητήριο της Στερεάς Ελλάδας δεν έχει τεθεί επίσημα η ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων στις οργανώσεις τους. Υπάρχουν προβλήματα και νομικά κενά στο να δεχτούμε επαγγελματίες αγρότες στο Επιμελητήριό μας, τα οποία όμως μπορούν σίγουρα να ξεπεραστούν με μία νομοθετική ρύθμιση και εμείς αυτό θα το αντιμετωπίσουμε θετικά. Μάλιστα, το θέμα αυτό τέθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο, αλλά είναι νωρίς ακόμα να έχουμε κάτι επίσημο στα χέρια μας».

 

ΓΡΑΦΕΙ: