Υπό τη σκιά καταγγελιών για ολιγωρία και… οσμή σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές του Οκτωβρίου

Ντόμινο αποκαλύψεων έρχονται να επιβαρύνουν κι άλλο τη θέση του Οργανισμού

Υπό τη σκιά καταγγελιών και αποκαλύψεων, και με νωπά ακόμα τα σημάδια της φετινής προβληματικής διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να πραγματοποιήσει τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, και σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, ο Οργανισμός οφείλει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να πληρώσει ό,τι εκκρεμότητα έχει σε σχέση με την ΕΑΕ 2021. Από τις 16 του μηνός και μετά δύναται να προχωρήσει σε αυξημένη προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2022. Εξάλλου, ο ίδιος ο Οργανισμός έχει διαρρεύσει ότι η επικείμενη πληρωμή αναμένεται να γίνει έως τις 21 του μηνός.

Ωστόσο, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» -ήδη από την περασμένη εβδομάδα- προκύπτουν σοβαρές καθυστερήσεις όσον αφορά τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων, ενώ θολό παρέμενε το τοπίο –τουλάχιστον έως το βράδυ χθες– για τα βοσκοτόπια.

Κι ενώ στο μεσοδιάστημα «τρέχουν» και άλλες πληρωμές, για παράδειγμα σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενώ καταβλήθηκε και το Αποθεματικό Κρίσης, ύψους 26,2 εκατ. ευρώ περίπου, οι σκιές συνεχίζουν να ακολουθούν τον Οργανισμό, παρά τη νέα αλλαγή της διοίκησης.

Οσμή σκανδάλου

Ανησυχία για την έγκαιρη καταβολή της φετινής Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες

Εκτός από τις σοβαρές καταγγελίες όλων των προηγούμενων μηνών, που σχετίζονται με τις ακροβασίες στο ΟΣΔΕ, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή της φετινής Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκαλύπτοντας σοβαρότατη κωλυσιεργία του Οργανισμού για την εξασφάλιση του πηγαίου κώδικα του λογισμικού.

Λίγες μόλις ημέρες μετά, με μία ανακοίνωση γεμάτη νόημα, η βουλευτής ΠΕ Καστοριάς – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αν. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατήγγειλε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο για το έτος 2022 προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις, που ξεπερνούν τα 495.000 ευρώ.

«Οσμή σκανδάλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγέλλει η Ολ. Τελιγιορίδου

«Στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων που έχει στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που μόνο το 2022 έχει δώσει 496.900 ευρώ σε εταιρείες που σε μερικές από αυτές οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι (Στα 496.900 ευρώ είναι οι απευθείας αναθέσεις άνω των 20.000 ευρώ)» αποκαλύπτει η κα Τελιγιορίδου και υπογραμμίζει πως «υπάρχουν και άλλα στοιχεία με οσμή σκανδάλου, για τα οποία θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση στη Βουλή».

Πράγματι, μέσα στις επόμενες ημέρες η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τον Οργανισμό στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022