Ανησυχία για την έγκαιρη καταβολή της φετινής Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες

Τι αποκαλύπτει ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς για το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ανησυχία των αγροτών για την έγκαιρη καταβολή της φετινής Ενιαίας Ενίσχυσης έφερε στη Bουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

o Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο κείμενο της ερώτησης, ο κ. Πουλάς αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με θέμα «Υποβολή αιτήματος παροχής σύμφωνης γνώμης της ΕΑΑΔΗΣΥ για προσφυγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης κατ’ άρθρο 32 παρ. 2 περ. γ) του Ν. 4412/2016 χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την παροχή του λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) Έτους 2022, αξίας 699.360 ευρώ».

Και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για ποιον λόγο καθυστέρησε η κυβέρνηση (ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ) να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ετοιμότητας του συστήματος για την έγκαιρη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών, καθώς και πότε αυτή θα καταβληθεί στους αγρότες. Επιπλέον, ο βουλευτής Αργολίδας ζητά τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε οι ενισχύσεις να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς λάθη και με διαφάνεια στους αγρότες.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του, «μετά από τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, τρεις αλλαγές υπουργών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις αλλαγές προέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται και φέτος η προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), με συνέπεια η αγωνία των αγροτών για την έγκαιρη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης να μεγαλώνει, σε μια χρονιά που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραστικά λόγω της πολύ μεγάλης ακρίβειας στις τιμές των εφοδίων, της ενέργειας και των προβλημάτων στην εμπορία πολλών προϊόντων. Την ανησυχία για την έγκαιρη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης εντείνει ακόμη περισσότερο η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Προμήθεια λογισμικού

Όπως εξηγεί ο κ. Πουλάς, «σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ εισηγήθηκε προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού την προμήθεια λογισμικού (πηγαίο κώδικα) της ΕΑΕ έτους 2022.

Σύμφωνα με την εν λόγω Διεύθυνση, η προμήθεια αυτή κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία για την εξάλειψη των καθυστερήσεων μέσω της πλήρους μηχανογράφησης του Οργανισμού και της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης όλων των εργασιών και συναλλαγών του, τόσο με τους δικαιούχους αγρότες όσο και με τους υπαλλήλους του Οργανισμού μέσω Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της μηχανογράφησης απαιτείται να υποστηρίζεται από τεχνικό σύμβουλο με ικανότητα να μπορεί να αναλάβει την υλοποίηση εργασιών τεχνικής υποστήριξης πληρωμών και συμπληρωματικών εργασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και σύννομη πληρωμή των κάθε φύσεως ενισχύσεων στους δικαιούχους».

Ο βουλευτής Αργολίδας αναφέρεται στις διακηρύξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ανάδειξη αναδόχου τεχνικού συμβούλου που ακυρώθηκαν από την ΑΕΠΠ και στο μνημόνιο συνεργασίας που τελικά υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή του οποίου η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ ανέθεσε στις 13/07/2022 την παροχή άδειας λογισμικού για τη συλλογή των ΕΑΕ 2022 σε συγκεκριμένη εταιρεία, αξίας 59.100 ευρώ.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης άδειας λογισμικού, το οποίο και είναι εγκατεστημένο στις υποδομές του κυβερνητικού νέφους (g-cloud), ολοκλήρωσε τη συλλογή των ΕΑΕ για περισσότερους από 650.000 δικαιούχους. Εντούτοις, αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε προσωρινή λύση, καθώς ο Οργανισμός έλαβε μόνο άδεια χρήσης και όχι τον ίδιο τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να παραμένουν», τονίζει ο κ. Πουλάς.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εξασφάλιση του πηγαίου κώδικα, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (προκαταβολή και εξόφληση) και αποτελεί κανονιστική απαίτηση για τη διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως αρχής πληρωμών.