Έπεσαν υπογραφές στην πρώτη συμφωνία του «Πακέτου Γιούνκερ»

Έπεσαν υπογραφές στην πρώτη συμφωνία του «Πακέτου Γιούνκερ»

Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη συμφωνία αύξησης δανειοδότησης των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και του ομίλου ProCredit στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ».

Η συμφωνία έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Βάσει της συμφωνίας, ο όμιλος ProCredit θα χορηγήσει 20 εκατ. ευρώ ως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση ΕΕ InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα επιτρέψει στον όμιλο ProCredit να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στις καινοτόμες εταιρείες.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και να παρίσταμαι στην υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ στην Ελλάδα. Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την ProCredit, με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου, θα προσφέρει στις ελληνικές ΜΜΕ πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Προτρέπω και άλλες τράπεζες να συνεργαστούν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε και άλλες ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν».

Ο Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ για καινοτόμες ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η παροχή στήριξης στις καινοτόμες ΜΜΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο όμιλος ProCredit συνεργάζεται μαζί μας στη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος InnovFin σε άλλες χώρες, και είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στην παροχή χρηματοδότησης σε ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα».

Ο Borislav Kostadinov, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ProCredit Holding, πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε πολύ για το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία θα μας στηρίξει στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜΜΕ. Για να συμπληρώσει την παρουσία του στη βασική περιοχή δραστηριοποίησής του, ο όμιλος ProCredit επέκτεινε πρόσφατα την εμβέλειά του αποκτώντας έρεισμα στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διαχείριση της βουλγαρικής θυγατρικής μας. Με την ιδιότητα της κορυφαίας εταιρικής τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή, συμπράττουμε με το πρόγραμμα InnovFin σε επτά χώρες και είμαι βέβαιος ότι η σύμπραξη αυτή θα ωφελήσει σημαντικά τις ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας. Οι επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία, η καινοτομία στον τρόπο σκέψης και ο οικολογικός προσανατολισμός αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μελλοντική ανάπτυξη ΜΜΕ ισχυρών και ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο.»

Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή InnovFin στην Ελλάδα, που υπογράφεται με τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Η συμφωνία εκφράζει τη δέσμευση της ΕΕ για ταχεία δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ με σκοπό την επίσπευση του δανεισμού και την εξασφάλιση εγγυήσεων για συναλλαγές που μπορούν να τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη στην ΕΕ.