Υπολείµµατα φυτοφαρµάκων στο 72% των γαλλικών φρούτων

Περισσότεροι από 66.000 τόνοι παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων χρησιµοποιούνται από τους αγρότες στη Γαλλία κάθε χρόνο, σύµφωνα µε εκποµπή που προβλήθηκε στο κανάλι France 2, την οποία επικαλείται δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Freshplaza. Τέτοια φυτοφάρµακα παραµένουν στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών, αναφέρθηκε, και έτσι µπορεί να καταλήξουν στα πιάτα µας.

Σύµφωνα µε έρευνα της ΜΚΟ Generations Futures, πάνω από το 72% των συµβατικών φρούτων και πάνω από το 41% των λαχανικών περιλαµβάνουν ίχνη παρασιτοκτόνων τη στιγµή που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Τα λιγότερο επιβαρυµένα φρούτα, που βρέθηκαν, είναι το αβοκάντο µε 23% υπολείµµατα, το ακτινίδιο µε 27% και τα δαµάσκηνα µε 32%. Αντίθετα, τα σταφύλια, οι κληµεντίνες, τα κεράσια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια βρέθηκαν µε ποσοστό 80% υπολειµµάτων φυτοφαρµάκων. Τα λαχανικά είναι λιγότερο ευαίσθητα στην επιµόλυνση σε σύγκριση µε τα φρούτα, υποστηρίχθηκε στη συγκεκριµένη εκποµπή, καθώς συνήθως καλλιεργούνται στο χώµα και γι’ αυτό εκτίθενται λιγότερο σε ασθένειες και σε άλλα προβλήµατα που απαιτούν τη χρήση παρασιτοκτόνων.

Τα λιγότερο επιµολυσµένα λαχανικά ήταν το σιτάρι, τα σπαράγγια, τα τροπικά φρούτα madeira και yam, τα παντζάρια και το κουνουπίδι, καθώς όλα είχαν λιγότερο από 7% υπολείµµατα φυτοφαρµάκων. Τα πιο επιβαρυµένα ήταν το σέλερι, τα φρέσκα βότανα, τα αντίδια, το λάχανο και οι στρογγυλές πιπεριές.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΜΚΟ, Francois Veillerette, «η ποσότητα των φυτοφαρµάκων εξαρτάται από τον βαθµό βιοµηχανοποίησης, από τη φλούδα του κάθε λαχανικού ή φρούτου και από τον τύπο του δέντρου ή του φυτού στο οποίο αναπτύσσεται ο καρπός».