Με υπολιπάνσεις παλεύουν οι αγρότες να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ που θα είναι, κατά τα φαινόμενα, η τελευταία, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση κονδυλίων στήριξης του πρωτογενούς τομέα για ζωοτροφές και λιπάσματα, περιμένουν διακαώς οι αγρότες, σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

Παρά τις μειώσεις στα αζωτούχα λιπάσματα τις τελευταίες εβδομάδες και τις αποσπασματικές και μικρές μειώσεις στις ζωοτροφές, οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παραγωγοί να αγοράζουν λιγότερα λιπάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και τα φαινόμενα ελλιπούς ζιζανιοκτονίας να έχουν πολλαπλασιαστεί.

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ζώα τους υποσιτισμένα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προβαίνουν σε μαζικές σφαγές, αδυνατώντας να αντέξουν την ακρίβεια. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, οι τιμές παραγωγού ιδιαίτερα στα κτηνοτροφικά προϊόντα δεν συντελούν στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, που ταλανίζει τις εκμεταλλεύσεις.

Ξεκαθαρίζει η εικόνα για τα 100 εκατ. ευρώ σε ζωοτροφές και λιπάσματα

Όσο περνούν οι ημέρες και με δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό ότι θα χορηγηθεί από την κυβέρνηση κονδύλι για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους παραγωγής, η εικόνα ξεκαθαρίζει ως προς τις προθέσεις των κυβερνώντων. Ως γνωστόν, το κονδύλι θα προέρχεται από το μεταβατικό ΠΑΑ και μπορεί να φτάσει, το ανώτατο, στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται να διαθέσει το 60% του ποσού για την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, ενώ το υπόλοιπο 40% θα διατεθεί για την ενίσχυση των λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι κατ’ επάγγελμα γεωργοί. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη διατεθεί 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν μείνει εκτός της στήριξης. Ωστόσο, αρκετοί κτηνοτρόφοι που είχαν λάβει την ενίσχυση έκαναν λόγο για ένα μέτρο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς τα ποσά κάλυψαν ένα πολύ μικρό ποσοστό των δαπανών τους για ζωοτροφές.

Βάσει του ρεπορτάζ της «ΥΧ», η λογική της εν λόγω στήριξης αναμένεται να είναι παρόμοια με τις «κορωνοενισχύσεις», που είχαν χορηγηθεί για την πανδημία στους ελαιοπαραγωγούς (το λεγόμενο «7χίλιαρο»). Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν δοθεί ποσά στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με τα στρέμματα της εκμετάλλευσης του κάθε παραγωγού, διαμορφώνοντας εννιά διαφορετικές κατηγορίες αποζημίωσης. Με το κονδύλι, ωστόσο, να είναι περιορισμένο σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων που αναμένεται να εισπράξουν τη στήριξη, γίνεται αντιληπτό ότι τα ποσά στήριξης ανά δικαιούχο δεν θα έχουν καμία σχέση με ορισμένα δημοσιεύματα που τοποθετούσαν τις ενισχύσεις για τα λιπάσματα σε επίπεδα τριψήφιων ή τετραψήφιων αριθμών.

Φόβοι για ανατιμήσεις, μετά τις προσωρινές μειώσεις

Ο Αριστείδης Ζαφείρης, ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στην Καρδίτσα, κατέθεσε την άποψή του στην «ΥΧ», σημειώνοντας ότι οι τιμές στα αζωτούχα λιπάσματα αναμένεται να πάρουν ξανά την ανιούσα: «Τον τελευταίο μήνα, διαπιστώσαμε μια μείωση στις τιμές των λιπασμάτων περίπου 15%. Δυστυχώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που παίρνουμε από τους προμηθευτές μας, περιμένουμε αυξήσεις αυτές τις ημέρες.

Στην περιοχή, γίνονται λιπάνσεις στο βαμβάκι. Υπάρχει μια μείωση ως προς τις ποσότητες που αγοράζουν οι παραγωγοί έως και 25% σε σχέση με πέρσι λόγω των αυξημένων τιμών. Ως προς τη ζιζανιοκτονία, αρκετοί παραγωγοί προτιμούν και αγοράζουν 15λιτρες συσκευασίες γλυφοσάτης, γιατί εξοικονομούν ορισμένα χρήματα σε σύγκριση με την αγορά 5λιτρων δοχείων. «Η 15λιτρη συσκευασία του γνωστού ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί κοστίζει 180 ευρώ, τιμή μειωμένη σε σχέση με τα 220 ευρώ που είχε φτάσει να κοστίζει πριν από μερικές εβδομάδες», μας είπε ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρείας εφοδίων στον Βόλο, Θανάσης Κούντριας.

Ο Ιωάννης Χαρμπής διατηρεί κατάστημα εφοδίων στη Λάρισα. Όπως διευκρίνισε, αυτή την περίοδο, το πελατολόγιό του αποτελείται κυρίως από παραγωγούς βάμβακος, ντομάτας και κάποιους όψιμους παραγωγούς αραβοσίτου. Προσδιόρισε τη μείωση της τιμής στα αζωτούχα λιπάσματα μεταξύ 10% και 15%. «Το 46-0-0 (ουρία) είχε φτάσει να πωλείται έως 42 ευρώ το τσουβάλι και, αυτήν τη στιγμή, οι αγρότες το αγοράζουν στα 36,5 ευρώ το τσουβάλι.

Στη ζιζανιοκτονία και σε ό,τι αφορά τη γλυφοσάτη, η τιμή της, σε γενικές γραμμές, έχει σταθεροποιηθεί. Ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν το σκαλιστήρι αντί να εφαρμόσουν χημική ζιζανιοκτονία. Όμως, με το πετρέλαιο στα 2 ευρώ είναι αμφίβολο αν τελικά αποκομίζουν κάποιο όφελος».

Ελπίζουν να ρεφάρουν από τις τιμές οι βαμβακοπαραγωγοί

Ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στα επιφανειακά λιπάσματα, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 100% και στα βασικά λιπάσματα προσδιορίζονται γύρω στο 70%. Στην περιοχή μας, η λίπανση γίνεται κανονικά, θα γίνουν με συνέπεια όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, γιατί οι παραγωγοί προσδοκούν να έχουν καλή τιμή στο βαμβάκι».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το κόστος λίπανσης ξεπέρασε το 100%. «Συνέπεια αυτού είναι οι παραγωγοί να προβαίνουν σε διαχείριση των λιπασμάτων με τάση μείωσης, ώστε να αντεπεξέλθουν οικονομικά», όπως μας είπε.

Ο πρόεδρος της Oμάδας Παραγωγών Βάμβακος Γλυφάδας Ροδόπης και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα χωραφιών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση με ζιζάνια: «Παρατηρούμε ότι φέτος υπάρχουν περισσότερα χωράφια, όπου δεν έχουν γίνει επεμβάσεις για ζιζανιοκτονία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι αν μια χρονιά δεν αντιμετωπιστούν τα ζιζάνια, θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να συνεφέρει το χωράφι του ο παραγωγός».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, θεωρεί ότι ορισμένοι συνάδελφοί του επιλέγουν μια καλλιέργεια μειωμένων εισροών και μειώνουν τις ποσότητες λιπασμάτων. «Για τις επιφανειακές λιπάνσεις που ρίχνουμε τώρα ο τόνος κόστιζε περίπου 300-350 ευρώ, τώρα είναι στα 600-700 και κάποια στιγμή είχε ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ», επεσήμανε.

Λιπάσματα
Μικρή ανάσα, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά

Μείωση της τάξης του 10%-15% εντοπίζουν εκπρόσωποι των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων στα αζωτούχα λιπάσματα τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τους παραγωγούς από το να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και πριν τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.

Ορισμένες… χαραμάδες αισιοδοξίας φάνηκαν μέσα στον Ιούνιο, καθώς, σύμφωνα με το έγκριτο αμερικανικό δίκτυο οικονομικής ενημέρωσης Bloomberg, παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση στις τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων στην αγορά των ΗΠΑ, έως και 30% σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδά τους που είχαν αυτές φτάσει τον Μάρτιο. Πάντως, ειδικοί της αγοράς γεωργικών εφοδίων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους στην «ΥΧ» σχετικά με το ενδεχόμενο οι τιμές να μειωθούν περαιτέρω.

Όπως σημείωσαν, οι εξελίξεις από το μέτωπο του ρωσοουκρανικού πολέμου και ο διαρκής στραγγαλισμός που προκαλεί η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.