Υπουργοί Γεωργίας G7: «Δεν θα ανεχθούμε κερδοσκοπικές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια»

Ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν στη μείωση των εξαγωγών τους, από φόβο για πιθανές εγχώριες ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας των εμπορικών αναταραχών που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι αγροτικοί ηγέτες του κόσμου προειδοποιούν ενάντια σε αυτή την τάση. Ο πλανήτης προσπαθεί να εντοπίσει εναλλακτικές πηγές για βασικά είδη διατροφής, όπως τα σιτηρά που εξάγονταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Όμως, οι χώρες που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη νέα ζήτηση, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, κάνουν πίσω φοβούμενες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι ίδιες επισιτιστική ανασφάλεια.

«Αποσύρουν τις εξαγωγές τροφίμων τους από φόβο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να ανακόψει τις δικές τους εισαγωγές», αναφέρει η δημοσιογράφος του Politico, Meredith Lee. Αφού οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών πριν από μερικές μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, και οι ομόλογοί του από έξι άλλες μεγάλες οικονομίες προειδοποίησαν ότι οι χώρες που αρνούνται να εξάγουν αγροδιατροφικά προϊόντα δεν πετυχαίνουν τίποτα, παρά μόνο προκαλούν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και ενδεχομένως «απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα», ειδικά μεταξύ των πιο ευάλωτων.

«Δεν θα ανεχθούμε τεχνητά διογκωμένες τιμές που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, θα αγωνιστούμε ενάντια σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια ή την πρόσβαση σε τρόφιμα για ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς», τόνισαν οι υπουργοί της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.