Υψηλές προσδοκίες για το ελληνικό ρύζι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησής του

Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμα μία φορά το ελληνικό ρύζι, οι τρόποι καλλιέργειάς του και η ποιότητα του προϊόντος, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Εταιρική Αγροτική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια της Ισπανίας.

Με το σύνθημα «Enjoy it’s from Europe», η ΕΑΣΘ, σε συνεργασία με τους Ισπανούς εταίρους της, υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συγκεκριμένο multi πρόγραμμα, το οποίο διαφημίζει και προβάλλει το ελληνικό και ισπανικό ρύζι και γενικότερα την παραγωγή του ευρωπαϊκού ρυζιού, με απώτερο σκοπό την ασφάλεια του προϊόντος, την αύξηση των αποδόσεων, την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΘ, Χρήστο Τσιχήτα, μέσω του έργου πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα των περιοχών καλλιέργειας του ελληνικού ρυζιού, η προστασία του περιβάλλοντος στον τόπο όπου παράγεται, η ποιότητα και η ασφάλειά του, αλλά και η υψηλή διατροφική αξία του. «Το ρύζι είναι μέρος της παράδοσης πολλών πολιτισμών και ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλές συνταγές.

Όπως οι Ιταλοί έχουν το ριζότο και οι Ισπανοί την παέγια, εμείς διοργανώσαμε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ένα φεστιβάλ ρυζιού και προβάλαμε την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και συγκεκριμένα τα γεμιστά, ώστε να δείξουμε ότι το μεσόσπερμο ρύζι που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι κατάλληλο για αυτές τις συνταγές», τόνισε ο κ. Τσιχήτας.

Προβολή στο εξωτερικό

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο για την προβολή του ελληνικού ρυζιού τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ στα τέλη του χρόνου η ΕΑΣΘ πρόκειται να τρέξει και ακόμη ένα πρόγραμμα, που αφορά την προώθηση του ελληνικού ρυζιού σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα στο Ισραήλ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια. Από προηγούμενη εμπειρία στην αραβική χερσόνησο, Ιορδανία, Ντουμπάι και Λίβανο, είδαμε ότι υπήρξε ανταποδοτικότητα. Άνοιξαν κάποιες αγορές, έγιναν πράξεις και τελευταία, μάλιστα, έγινε και συμφωνία αρκετών χιλιάδων τόνων με έναν εισαγωγέα που διανέμει σε όλη την αγορά της Ιορδανίας προϊόντα.

Όλο το ελληνικό ρύζι που θα πηγαίνει εκεί, θα κυκλοφορεί μεν σε συσκευασία δική του, αλλά θα αναγράφει ότι είναι ελληνικό προϊόν», σημειώνει ο κ. Τσιχήτας και προσθέτει πως ευελπιστούν ότι με το νέο πρόγραμμα και με τις δειγματοδιανομές που θα γίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, θα ανοίξει περαιτέρω η αγορά και με άλλους εισαγωγείς.

Το ελληνικό ρύζι

Το ελληνικό ρύζι έχει πολύ καλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, είναι εύγευστο, ασφαλές για τον καταναλωτή και όλες οι ποικιλίες, όπως τα μακρύσπερμα ρύζια, ταιριάζουν στην ελληνική κουζίνα και διατροφή. «Σκοπός είναι η προστασία του ελληνικού ρυζιού, η δημιουργία ταυτότητας, αλλά και η αναγραφή της προέλευσης στη συσκευασία, ώστε να μπορεί να επιλέγει ο καταναλωτής το προϊόν που θέλει και η αγορά να διαμορφώνεται ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος», καταλήγει ο κ. Τσιχήτας.