Αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες έως την Παρασκευή

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές. Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 8 Ιουλίου θα συμβάλει στην πτώση των μέγιστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο). Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων.

Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης από την κατηγορία Ο (υψηλές θερμοκρασίες) ως την κατηγορία 3 (ακραίες θερμοκρασίες).

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες κατηγορίας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται, δηλαδή, κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

Η κατηγοριοποίηση ανανεώνεται καθημερινά και ο σχετικός χάρτης για τις έξι πόλεις δίνεται στο link https://meteo.gr/heatwave.cfm

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ