Υψηλές θερμοκρασίες και νερό ζητάει η καλλιέργεια βαμβακιού

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές του Μαΐου δυσκόλεψαν το βαμβάκι στην περίοδο φυτρώματος και οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε επανασπορές, αλλά γενικά οψίμισαν την καλλιέργεια στη Ροδόπη, μεταφέρει ο γεωπόνος-πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος.

Η τωρινή άνοδος της θερμοκρασίας έχει θετικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια και οι αγρότες περιμένουν να διατηρηθεί για να κερδίσει το βαμβάκι το χαμένο έδαφος και να πρωιμίσει. «Ο καιρός μπορεί ν’ ανατρέψει την οψιμότητα. Τον Ιούλιο που είναι ο κρισιμότερος μήνας θέλουμε υψηλές θερμοκρασίες και επιπλέον η καλλιέργεια ζητάει αρκετό νερό», αναφέρει.

Σε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων της ΔΑΟΚ Ροδόπης για «καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες» γίνεται λόγος για οψίμιση κατά 15 με 20 ημέρες, ανάλογα με την περιοχή.

Ο κ. Κρόκος συμφωνεί ότι υπάρχει απόκλιση ανά περιοχή και αναφέρει το παράδειγμα του κάμπου στην Κομοτηνή, όπου τα βαμβάκια είναι σε καλή κατάσταση και εμφανίζονται τα πρώτα χτένια. Στο δελτίο αναφέρεται ότι η καλλιεργηθείσα έκταση βαμβακιού εκτιμάται στα 290.000 στρέμματα.

Νωρίς το τζιτζικάκι

Επίσης, στη Ροδόπη διαπιστώθηκαν προσβολές από θρύπα, τζιτζικάκι, αφίδα και τετράνυχο. «Ο θρύπας και η αφίδα εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο και πραγματοποιούμε επεμβάσεις, όταν το πρόβλημα γίνεται έντονο. Φέτος, για πρώτη φορά, είδαμε τόσο νωρίς τζιτζικάκι που εμφανίζεται συνήθως μετά τις 15 Ιουλίου, σε μεγάλα βαμβακόφυτα. Παρουσιάστηκε κυρίως στα πεδινά, όπου η υγρασία είναι υψηλότερη και οι παραγωγοί προχώρησαν σε επεμβάσεις, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη του φυτού».

Οι εντομοκτόνοι ψεκασμοί έφεραν αποτελέσματα, μείωσαν τον πληθυσμό, αλλά είναι βραχείας διάρκειας. «Εάν ο πληθυσμός είναι μεγάλος και έρθουν από γειτονικά χωράφια, θα χρειαστεί και δεύτερος», σημειώνει. Αναφέρει ότι συνήθως στο τέλος Ιουλίου αντιμετωπίζουν προσβολές από πράσινο σκουλήκι και επεμβαίνουν συνδυαστικά. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε σημαντικές προσβολές από βρωμούσες που φέτος εμφανίστηκαν και στα σιτηρά και ψεκάσαμε. Η χρονιά φαίνεται δύσκολη, εξαιτίας των εντομολογικών προβλημάτων και της οψιμότητας». Εξηγεί ότι η βρωμούσα προκαλεί ζημιά στα καρύδια, σαπίζει ο σπόρος και η κάψα δεν ανοίγει κανονικά, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

Αναφορικά με τον ρόλο των καιρικών συνθηκών στις εντομολογικές προσβολές, ο κ. Κρόκος λέει ότι η ανεβασμένη υγρασία τα ευνοεί. Ο τετράνυχος αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες περιορίζουν σχετικά τον θρύπα, «που κάνει ζημιά στο βαμβάκι, κυρίως στο πρώτο στάδιο, όπου τσιμπάει την κορυφή και δεν το αφήνει να μεγαλώσει».

Δίνει έμφαση στην καθοδήγηση των γεωπόνων. «Προσέχουμε εάν έχουμε ωφέλιμα. Οι αφίδες καταστρέφονται από τις πασχαλίτσες, άρα όταν τις βλέπουμε, δεν κάνουμε καταστολή με χημικά, γιατί η φύση φέρνει σε ισορροπία τους δύο πληθυσμούς. Η αφίδα στα πρώτα στάδια των βαμβακοφύτων μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να τα οψιμίσει, γιατί δεν αφήνει να βγάλουν από την κορυφή τα καινούργια φύλλα. Όταν, επομένως, το πρόβλημα είναι έντονο και δεν παρατηρούμε πασχαλίτσες στο χωράφι, προχωράμε σε εντομοκτονία», περιγράφει.

Ο κ. Κρόκος παρατηρεί ότι οι επεμβάσεις αυξάνονται, άρα και το καλλιεργητικό κόστος και οι παραγωγοί προβληματίζονται για το κέρδος που θα έχουν, ανάλογα και με την τιμή του βαμβακιού.

Χωρίς προβλήματα στη Δράμα

Στον Νομό Δράμας, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, δεν διαπιστώνονται φυτοπροστατευτικά προβλήματα και καταγράφεται η πτήση της διαχειμάζουσας γενεάς πράσινου σκουληκιού. Η πτήση της γενιάς Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιουνίου ή 1 Ιουλίου. Η καλλιέργεια είναι σε στάδιο βλαστικής ανάπτυξης και κατά τόπους ξεκίνησε η εμφάνιση χτενιών.

Οι βροχές των προηγούμενων 40 ημερών συνέβαλαν στην οψίμιση της καλλιέργειας. Η ΔΑΟΚ σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται η εφαρμογή ψεκασμών για λύγκο ή πράσινο σκουλήκι σε αυτό το στάδιο.