Υψηλός ο φετινός ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αρένα για το ελληνικό σταφύλι

Με δυνατό χαρτί την ποιότητα, το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι έχει καταφέρει να κατακτήσει τη δική του θέση στις ξένες και ντόπιες αγορές, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Φέτος, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε αντίθεση με την περσινή μειωμένη παραγωγή, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική άνοδος, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ελληνικού προϊόντος, αφού οι καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με πέρσι (καλοκαιρινή ξηρασία στην Κρήτη – ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κόρινθο), βοηθούν μέχρι στιγμής την καλλιέργεια.

Το ίδιο όμως παραγωγικές αναμένεται να είναι και οι ανταγωνίστριες χώρες, με την Ιταλία να κρατά τα ηνία της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και την Ισπανία να κάνει δυναμική είσοδο με νέες μάλιστα λευκές ποικιλίες που βγάζει στην διεθνή αγορά. Αυτή την στιγμή πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, τα ευρωπαϊκά ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν καταλάβει επιτραπέζια σταφύλια από την Ινδία.

Με δεδομένο ότι για την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες αγορές είναι αυτή της Μεγάλης Βρετανίας (εξάγουμε περίπου 13.000 με 15.000 τόνους), με την αξία των εξαγωγών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) να φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, το Brexit δημιουργεί ανησυχία αλλά και έντονο προβληματισμό για τους εκπροσώπους του κλάδου, σημειώνοντας ότι ο αντίκτυπός του θα φανεί στην πορεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από το ΟΣΔΕ, που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2016 καλλιεργήθηκαν 116.683 στρέμματα επιτραπέζιου σταφυλιού όλων των ποικιλιών, ενώ το 2015 111.968 στρέμματα. Στην χώρα μας ως επί το πλείστον καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σουλτανίνα, Βικτόρια και Crimson.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί