Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Yves Madre: Γεωργία ακριβείας, φωτεινός φάρος η Ελλάδα

11/06/2024
3' διάβασμα
yves-madre-georgia-akriveias-foteinos-faros-i-ellada-323324

του Yves Madre,
προέδρου της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE

Μία από τις προκλήσεις, αν όχι η κύρια, της εξέλιξης των ευρωπαϊκών (και εθνικών) πολιτικών που εφαρμόζονται στη γεωργία είναι ο συνδυασμός της αυξημένης οικονομικής κερδοφορίας, της ενισχυμένης βιωσιμότητας και της αυξημένης γεωργικής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται 25% περισσότερη παραγωγή βιομάζας μέχρι το 2050, αν θέλει να επιτύχει την προσπάθειά της να γίνει μια οικονομία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χωρίς περισσότερη γεωργία, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από κενά λόγια ή προγραμματισμένη υποβάθμιση και φτώχεια.

Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να αναλάβουμε την πρόκληση των επενδύσεων διπλών επιδόσεων στη γεωργία, τη γενετική και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων του κλίματος και της αγοράς.

Όσον αφορά τη γενετική, ο κανονισμός για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι νέοι αυτοί κανονισμοί πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ έως το 2025.

Αναφορικά με τους κινδύνους και τις κρίσεις, η επόμενη ΚΑΠ θα πρέπει να εντείνει τη χρήση των εργαλείων της για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, να επικεντρωθεί στα αμοιβαία κεφάλαια για τους κινδύνους της αγοράς και να καθορίσει μια πραγματική ευρωπαϊκή διαχείριση κρίσεων.

Σχετικά με τις επενδύσεις, η γεωργία ακριβείας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο όσον αφορά τις επενδύσεις σε εξοπλισμό όσο και την κατάρτιση των γεωργών. Η μετάβαση σε γεωργία ακριβείας μεγάλης κλίμακας σημαίνει συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων αγρού, εκτός από αυτά που είναι διαθέσιμα μέσω δορυφόρου, για την παροχή σχετικών συμβουλών στους γεωργούς.

Εκτός από τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για μια ευρωπαϊκή βάση γεωργικών δεδομένων (ιδίως το πρόγραμμα Divine), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ίσως να εμπνευστεί από αυτό που κάνει η Ελλάδα: Να καλύψει ολόκληρη τη Χρησιμοποιούμενη Αγροτική Έκταση με σταθμούς μέτρησης γεωπονικών και μετεωρολογικών δεδομένων, δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη σχετικών συμβουλών για όλους τους γεωργούς. Πρόκειται για μια κατάσταση ωφέλιμη για όλους, τόσο για τον αγρότη του οποίου τα δεδομένα συλλέγονται στο αγρόκτημά του όσο και για την αγροτική κοινότητα στο σύνολό της. Χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μετά την COVID-19, πρόκειται για μια πολύ μέτρια επένδυση, δεδομένων των αναμενόμενων οφελών.

Μεταφερόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη διασφάλιση της πλήρους συμβατότητας μεταξύ των 27 κρατών-μελών, θα απαιτούσε επένδυση περίπου 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,5% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ 2021-2027. Τα τεχνολογικά άλματα είναι εφικτά, εφόσον υπάρχει η βούληση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: