Ικανοποιητικές οι αποδόσεις και οι τιμές για την πατάτα

Ανέλπιστα θετική εμφανίζεται η φετινή χρονιά για την καλοκαιρινή πατάτα. Σχεδόν σε όλη τη Nότια Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συλλογή της, με τις αποδόσεις και τις τιμές να κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας και εκεί τα δείγματα παρουσιάζονται θετικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς της καλλιέργειας.

Τόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκίνησε η φύτευση, όσο και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οι καιρικές συνθήκες ήταν, σε γενικές γραμμές, ευνοϊκές για τους παραγωγούς, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν καταστροφές σε μεμονωμένες περιοχές.

Στην περιοχή της Θήβας, η συλλογή έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες και, όπως μας επισημαίνει ο Χρήστος Τζουμανέκας, παραγωγός από τη Θήβα, η χρονιά αναμένεται να είναι ευνοϊκή: «Εκτιμούμε ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με θετικά αποτελέσματα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2 έως 2,5 τόνους το στρέμμα και η τιμή ξεπερνά τα 50 λεπτά το κιλό. Οι εχθροί και οι ασθένειες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και η ποιότητα των βολβών είναι καλή».

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (περίπου 10.000 στρέμματα για τη Θήβα). Οι αποθηκευμένες ποσότητες σε ψυκτικούς θαλάμους από την ανοιξιάτικη παραγωγή είναι ελάχιστες και η τιμή τους κυμαίνεται περίπου στα 40 λεπτά το κιλό.

Στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπόρων οι εισαγωγές

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η περιοχή της Λοκρίδας, όπου πριν από δέκα ημέρες ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας. Οι καλές στρεμματικές αποδόσεις, καθώς και η ποιότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της καλλιεργητικής περιόδου, όπως τονίζει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Λοκρίδας: «Η παραγωγή είναι ικανοποιητική και κυμαίνεται κοντά στους 2,5 τόνους το στρέμμα, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην ποιότητά της. Σε συνδυασμό και με την καλή τιμή (κοντά στα 50 λεπτά το κιλό), μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη φετινή χρονιά ως μία καλή χρονιά για τον παραγωγό.

Το σενάριο αυτό, βέβαια, το έχουμε δει και άλλες φορές, δηλαδή φτάναμε στη βρύση, αλλά νερό δεν πίναμε. Οι έμποροι κάνουν πάντα τα γνωστά τους παιχνίδια και φροντίζουν να εισάγουν πατάτες από το εξωτερικό και πολύ περισσότερο να τις βαφτίζουν και ελληνικές».

Σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς, δεν έχουν παρουσιαστεί πατάτες από άλλες χώρες που να δημιουργούν προβλήματα στην αγορά και η εμπορία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σε έναν μήνα περίπου θα ξεκινήσει η συλλογή της πατάτας στην Αίγυπτο. Η εισαγωγή της στη χώρα μας επηρεάζει σημαντικά τις τιμές παραγωγού και όλα θα εξαρτηθούν από την τιμή και τις ποσότητες της εγχώριας παραγωγής που θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο στο ψυγεία.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.