Ζέστη, φροντίδα και αμινοξέα θέλει ο καπνός

Αντίδοτο στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας

Ανάλογα με την πρωιμότητα εξελίσσεται στη Ροδόπη η συγκομιδή του καπνού, με συνέπεια σε ορισμένες περιοχές να είναι στο πρώτο χέρι και σε άλλες στο δεύτερο. «Το δεύτερο χέρι μαζεύουν από τους Αμαξάδες μέχρι τον Κάλχα στην ημιορεινή περιοχή και στο πρώτο οι υπόλοιποι παραγωγοί, από τον Κάλχα μέχρι τα Αρριανά», περιγράφει ο γεωπόνος Μπουλέντ Σαλήχ. Η συγκομιδή εξελίσσεται ομαλά, ο καιρός είναι καλός με υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τα υγιή φυτά.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Δευτέρα, που η θερμοκρασία ήταν στους 20 βαθμούς Κελσίου το πρωί. Ο κ. Σαλήχ σημειώνει ότι οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας επηρεάζουν τον καπνό και συνιστά επίβλεψη ειδικά στα φυτά που ταλαιπωρήθηκαν από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας. «Απαιτείται προσοχή στη βλαστική ανάπτυξη του καπνού. Εάν διαπιστώσουν συμπτώματα του ιού, να προχωρήσουν σε εφαρμογές με αμινοξέα».

Διευκρινίζει ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι το Μέγα Πιστό, η καλλιέργεια επηρεάστηκε σε μικρό βαθμό, δηλαδή μόνο 2-3 φύλλα από τα πρώτα χέρια.
«Ο καύσωνας βοηθάει την καλλιέργεια του καπνού και δεν θα έχουμε προβλήματα με τον ιό», προσθέτει. Ο ιός ξεκινάει από το Λαμπρό και φτάνει σε Φιλλύρα και Αρριανά, που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό και εκεί η προσβολή κυμαίνεται στο 30%-50% σε όλα τα χωράφια. Ο μέσος όρος στη Ροδόπη διαμορφώνεται στο 20%.

Δεν δίνει λύση το σπορείο

Ο κ. Σαλήχ τονίζει ότι το σπορείο δεν δίνει λύση στη νεκρωτική ίωση. «Είχα έναν πελάτη που προστάτεψε πολύ καλά τα φυτά στο σπορείο και στη μεταφύτευση χώρισαν το ίδιο σπορείο με την κόρη του σε δύο χωριά. Ο ίδιος φύτεψε δίπλα στο σπορείο και η καλλιέργεια επηρεάστηκε σε ποσοστό 50%, ενώ για παράδειγμα η κόρη του αντιμετώπισε πρόβλημα μόλις στο 10%. Επομένως, μετά τη μεταφύτευση, αν εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό σε μια περιοχή ο ιός, επηρεάζονται σημαντικά τα εισοδήματα των παραγωγών».

Σημειώνει ότι όσο και εάν επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν τον ιό με σωστή φροντίδα και να προστατέψουν τα φυτά, «εάν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, δεν μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε 100%. Δεν υπάρχει συνταγή φυτοπροστασίας για να σωθεί απόλυτα το φυτό». Στόχος τους είναι να σταματήσουν την αρρώστια και να επαναφέρουν τα φυτά, ώστε η βλαστική κατάσταση να είναι καθαρή. Όπου η νεκρωτική ίωση εκδηλώθηκε σε ποσοστό 50%, επιδιώκουν στο δεύτερο και τρίτο χέρι να έχουν υγιή φύλλα.

Ο ίδιος θυμίζει ότι το 2018, όταν η νεκρωτική ίωση έφτασε να προσβάλλει το 80% της παραγωγής, συμβούλεψε τους παραγωγούς να ακολουθήσουν συγκεκριμένη συνταγή φυτοπροστασίας και ανταποκρίθηκαν με συνέπεια, φτάνοντας να μειώσουν σε ορισμένα αγροτεμάχια την προσβολή στο 20% και να πετύχουν αποδόσεις 240 κιλά το στρέμμα, με μέσο όρο τα 80 κιλά.

«Έχουμε καλή συμμαχία με τους παραγωγούς για καλές αποδόσεις», τονίζει. Το τρίτο χέρι αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Τέλος, αναφέρει ότι έχουν ενδείξεις από πράσινο σκουλήκι και συνιστά την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου να παρακολουθούν τη δεύτερη γενιά.