Ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους πτηνοτρόφους της Ισπανίας

Σε 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τον κλάδο των πουλερικών μέχρι το καλοκαίρι, μόνο από τον τουριστικό τομέα και τη μαζική εστίαση στην Ισπανία, σύμφωνα με τη διεπαγγελματική οργάνωση πτηνοτρόφων Propollo. Με αίτημά της προς την ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οργάνωση ζητάει τη κατεπείγουσα λήψη μέτρων, επισημαίνοντας ότι μετά την αύξηση κατά 25% στα κανάλια διανομής, όπως μεγάλα και μικρότερα καταστήματα, υπεραγορές και λιανεμπόριο, με την έναρξη της έκτακτης κατάστασης που κηρύχθηκε λόγω κορωνοϊού, μαζί με τα επιπλέον κόστη που δημιουργήθηκαν για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν στασιμότητα στις πωλήσεις τους, από τις 27 Μαρτίου, και μηδενική δραστηριότητα στα σημεία μαζικής εστίασης.

Καταλυτική η απουσία του τουρισμού

Η απουσία διεθνούς τουρισμού εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πουλερικών, καθώς υπολογίζεται ότι οι τουρίστες καταναλώνουν μεταξύ 16 και 41 εκατ. κιλών τον χρόνο, για μια μέση κατανάλωση 200-500 γρ./διαμονή. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης αναμένεται στην Καταλονία κατά 17,54%, ακολούθως στην Ανδαλουσία κατά 16% και τέλος στη Μαδρίτη, κατά 14%.Η συνολική παραγωγή πουλερικών, κυρίως κοτόπουλου, ανέρχεται σε 46 εκατ. πουλιά τον μήνα, από τα οποία το 25% διοχετευόταν στην κατανάλωση μέσω της Horeca. Η κατάρρευση της ζήτησης από εκεί έχει συγκεκριμένη επίπτωση στο ψητό κοτόπουλο, από τη στιγμή που, με βάση τα περσινά στοιχεία, μόνο η ζήτηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσώπευε το 65% των πωλήσεων το καλοκαίρι, κυρίως λόγω των εκδηλώσεων και του τουρισμού. Με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από το κλείσιμο αυτού του καναλιού διάθεσης, η Propollo, που, όπως αναφέρει, εκπροσωπεί το 90% των πτηνοτρόφων της χώρας, ζητάει να δοθούν κίνητρα για ψυχρή αποθήκευση και ενσωμάτωση του κοτόπουλου στο πρόγραμμα ICEX για υποστήριξη εξαγωγών ή μείωση φόρων για πτηνοτρόφους και μεταποιητές του κλάδου.