Ζημιές από χαλάζι και έντονη βροχή σε Τύρναβο – Καρδίτσα

Γιατί ανησυχούν παραγωγοί σιτηρών-βαμβακιού

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στον κάμπο οι Θεσσαλοί παραγωγοί κυρίως κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, αχλαδιών, αλλά και αμπελοκαλλιεργητές.

Η περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από το χαλάζι είναι τα Πλατανούλια Τυρνάβου, όπου σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται λόγος για ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ έγινε ήδη μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφές σε 5.000 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών. Μικρότερες ζημιές αναφέρονται στους δήμους Κιλελέρ και Φαρκαδόνας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου ζητά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο και άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

Τα καλλιεργήσιμα εδάφη δέχθηκαν σημαντικές ποσότητες νερού, με το μεγαλύτερο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού να βρίσκεται εν αναμονή της σποράς για τη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ οι συνεχείς βροχές μετατόπισαν προς τα πίσω χρονικά για 7-10 ημέρες τη βαμβακοσπορά. Στα χωράφια όπου έγινε η σπορά υπάρχει ανησυχία, καθώς ένα πιθανό «σφίξιμο» του χώματος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ζημιογόνο. Αντίθετα, όπου το φυτό φύτρωσε, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Επίσης, κάποιες κατά τόπους ζημιές προκλήθηκαν στα σιτηρά από τον αέρα. Τα στάχια, που ήταν λίγο μεγαλύτερα και περισσότερο φορτωμένα με καρπό δεν άντεξαν και λύγισαν, λόγω της βροχής και του αέρα. Να σημειωθεί ότι οι ζημιές στα σιτηρά από τη βροχή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Στον Νομό Καρδίτσας, ανησυχία καταγράφεται και από παραγωγούς τριφυλλιού και καλαμποκιού, λόγω της αυξημένης υγρασίας που υπάρχει.

Το μόνο θετικό είναι το ύψος της βροχής που κατέγραψαν τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου, 116 χιλιοστά ανά ώρα στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ στην Πεζούλα της λίμνης Πλαστήρα έπεσαν 53 χιλιοστά βροχής και στο Μουζάκι περίπου 32 χιλιοστά. Ποσότητες νερού απαραίτητες για τη στάθμη της λίμνης Πλαστήρα, ενόψει του δύσκολου καλοκαιριού που αναμένεται.