Εκτεταμένες καταστροφές από την κακοκαιρία σε Καρδίτσα και Φάρσαλα – Σε απόγνωση οι αγρότες

Περισσότερα από 10.000 στρέμματα κυρίως με βαμβάκι, αλλά και καλαμπόκι και αμπέλια υπέστησαν ζημιές στον Παλαμά, στο Μάρκο και στα Καλυβάκια από το μπουρίνι της Κυριακής 18/7 που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση. Οι αγρότες του Δήμου Παλαμά βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι η τρίτη φορά μετά τον Ιανό που βλέπουν να χάνεται η παραγωγή τους.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις των ζημιών από την προηγούμενη κακοκαιρία και σήμερα πρέπει πάλι να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ.

Ο ασφαλιστικός οργανισμός, υπογράμμισε, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει οικονομικά στις ζημιές που προκαλούνται όλο και πιο συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, οπότε το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπο να αποζημιώσει τους αγρότες.

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτροδότηση στην πόλη του Παλαμά αποκαταστάθηκε και συνεργεία αποκαθιστούν τις ζημιές που έγιναν και στα Καλυβάκια από πτώση στύλων ηλεκτροδότησης λόγω του δυνατού αέρα. Τέλος, ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες σε Γραμματικό και Νέο Ικόνιο του δήμου Σοφάδων.

Τουλάχιστον 3.000 στρέμματα έπληξε το χαλάζι στα Φάρσαλα

Περισσότερα από 3.000 στρέμματα έπληξε η χθεσινή χαλαζόπτωση στην Επαρχία Φαρσάλων, σύμφωνα με την πρώτη πρόχειρη εκτίμηση των παραγωγών.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρ. του αγροτικού συλλόγου Κατωχωρίου και εκπρ.τύπου της ΕΟΑΣΝΛ Σωκράτης Αλειφτήρας, στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης βρέθηκαν χθες το απόγευμα το Κατωχώρι, ο Αγ.Γεώργιος και ένα τμήμα του Σταυρού.

Το χαλάζι ήταν σε μέγεθος φουντουκιού και έπεφτε επί 20 λεπτά.
Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα και καλαμπόκι.
Αυτή την ώρα κλιμάκιο με επικεφαλής τον προϊστάμενο του υπ/τος ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Λιόντο βρίσκεται στην περιοχή.

Ο Δήμος Φαρσάλων έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία ζημιάς, και τις επόμενες ώρες οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε δηλώσεις.
Οι παραγωγοί δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς μόλις ένα μήνα πριν επλήγησαν ξανά από χαλάζι, ενώ είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παθαίνουν ζημιά από χαλαζόπτωση.
Ζητούν αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και συζήτηση για το θέμα στη Βουλή και στο ΥΠΑΑΤ.

Πηγή: ertnews.gr