Ζημιές παγετού: Περιμένουν πρωτοβουλία από ΥΠΑΑΤ- ΥΠΟΙΚ οι αγρότες για το προανθικό

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών περιμένουν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής τους. Παρά το γεγονός ότι από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε αναφερθεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους αγρότες είχαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα ενώ βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια ώστε αυτό να καταστεί εφικτό.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο είχε ζητηθεί εδώ και μήνες η αρωγή των αρμόδιων υπουργείων από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Τι ισχύει για το προανθικό στάδιο, γιατί «κολλάει» η αποζημίωση

Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, όμως δεν υπάγονται στον Κανονισμό του Οργανισμού, λόγω της εκδήλωσης του φαινομένου λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία που προβλέπεται, έτσι ώστε αυτό να καθίστατο εφικτό βάσει πλαισίου. Στον νόμο 4820/2021 υπάρχει διάταξη που προβλέπει μέριμνα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως προϋποθέτει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στη λύση του ζητήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει επανέλθει με νέα πρόταση προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής.