Ζητάνε κάστανο οι αγορές του εξωτερικού

Αισιοδοξία και κίνητρα για νέες φυτεύσεις

των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα

Ξεκίνησε η συγκομιδή του κάστανου σε πολλές περιοχές της χώρας, με την εικόνα που παρουσιάζουν τα καστανοχώραφα να είναι λίγο-πολύ ίδια με πέρυσι. Προβλήματα αντιμετώπισαν κυρίως οι νότιες περιοχές, όπου οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού επέδρασαν στο δέσιμο του καρπού, επηρεάζοντας τόσο τις αποδόσεις, όσο και την ποιότητα.

Εκείνο που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον είναι η αυξημένη ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού, κάτι που δίνει θάρρος και κίνητρο στους παραγωγούς για καλύτερες φροντίδες των δέντρων τους, όπως επίσης και για τη φύτευση νέων.

Στη φάση της συλλογής βρίσκονται τα χωριά του Δήμου Τεμπών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη φετινή σοδειά και αισιόδοξοι ότι ο κόπος τους, με τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, θα ανταμειφθεί από την αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Θύμιο Καζαντζή, «τα πρώτα δείγματα από τη συγκομιδή είναι καλά. Το μέγεθος του κάστανου είναι μεγάλο, όπως το θέλει η αγορά. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα μαζέψουμε περί τους 700 τόνους.

Ο συνεταιρισμός μισθώνει ψυγεία και συσκευαστήριο από ιδιώτη, ενώ και φέτος η πλειονότητα της παραγωγής θα εξαχθεί, κυρίως προς την Ιταλία». Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Καζαντζής θεωρεί ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή από 1,20 ευρώ μέχρι 2,60 και 3,30 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος.

Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένος σχετικά με τα όσα ακούγονται, ότι η τιμή μπορεί να πιάσει τα 4 ευρώ. «Εμείς χρόνια τώρα συναλλασσόμαστε με συγκεκριμένους εμπόρους, τους οποίους θεωρούμε συνεργάτες. Η πρώτη νταλίκα έφυγε προ ημερών για το εξωτερικό, με ανοιχτή τιμή. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καρπωθούμε τις περσινές τιμές και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, καλοδεχούμενο το οποιοδήποτε έξτρα μπόνους».

Το μάζεμα ξεκίνησε προ ημερών και ο Συνεταιρισμός Καρίτσας Στομίου. Ο πρόεδρός του, Ευθύμιος Τριανταφύλλου, χαρακτηρίζει τη χρονιά καλή και ποιοτική. «Πέρυσι ο συνεταιρισμός εξήγαγε 380 τόνους (χρονιά-ρεκόρ) και η προσδοκία είναι ανάλογη για φέτος. Αυξήθηκαν άλλωστε και τα μέλη μας (86 παραγωγοί) που ασχολούνται με το κάστανο», τονίζει ο ίδιος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επένδυση του συνεταιρισμού, ύψους 930.000 ευρώ, για να αποκτήσει το δικό του συσκευαστήριο-ψυγείο-διαλογητήριο, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται δυναμικά στο κάστανο και στο ακτινίδιο.