Ζητείται λύση για την καλλιέργεια της σταφίδας

Στο 70% έφθασε, τελικά, η μείωση της παραγωγής της σταφίδας τη χρονιά που πέρασε και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα περισσεύουν. Κόντρα στην εικόνα της απαισιοδοξίας που κυριαρχεί είναι η εξάντληση των αποθεμάτων, που αποτελούσαν πονοκέφαλο για τους παραγωγούς, αλλά και η εκτόξευση της τιμής.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, δηλώνει σχετικά ότι «μετά την οριστική παράδοση των ποσοτήτων στους εμπόρους, μπορούμε να πούμε ότι η απώλεια της παραγωγής ξεπερνά το 70% σε σχέση με τις προηγούμενες παραδοσιακές χρονιές. Αν η Μεσσηνία τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσε τα 2.500 κιλά, φέτος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 1.000».

Όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και τη διατήρησή της, θα πρέπει να πούμε ότι πλέον απαιτείται κρατική παρέμβαση και στήριξη. Φέτος, η φύση ανέλαβε να κάνει ό,τι δεν έκανε το κράτος και έτσι με τη μείωση της παραγωγής, εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα, ενώ η τιμή έφθασε το 1,50 ευρώ. Από το 2020 μέχρι το 2023 είχαμε καλές αποδόσεις, αλλά η τιμή έπιασε πάτο και έτσι οι παραγωγοί άρχισαν να εγκαταλείπουν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που έβγαλε η κυβέρνηση, άφησε αδιάφορους τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ρισκάρουν με τα δεδομένα που επικρατούν».

Το βασανιστικό ερώτημα πλέον είναι πώς θα βρεθεί τρόπος για να μείνει η καλλιέργεια ζωντανή.