Ζήτημα χρόνου θεωρούν πηγές την πληρωμή για το τεύτλο

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρούν κοινοβουλευτικές πηγές την αποπληρωμή των παραγωγών τεύτλου, μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Το προϊόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην εκπνοή της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά αναμένεται να είναι και το θέμα συζήτησης,  μετά το Πάσχα, παρότι κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές πηγές, θεωρούν πως το υπόλοιπο 65% της πληρωμής αναμένεται να δοθεί άμεσα αυτές τις μέρες.

Οι πληρωμές των παραγωγών, η αναγκαιότητα για να υπάρξει αύξηση της καλλιέργειας αντί για περαιτέρω συρρίκνωση της καλλιέργειας του τεύτλου ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αλλά και η αναγκαιότητα στρατηγικής στη νέα ΚΑΠ 2014-20, με συνδεδεμένη ενίσχυση είναι από τα σημεία, που συμφωνεί η πλειονότητα κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων βουλευτών, που εκλέγονται σε περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν την καλλιέργεια. Την ώρα που οι παραγωγοί περιμένουν, βουλευτές εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να μη σταματήσει η παραγωγή. Ανάμεσά τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως οι βουλευτές Ημαθίας, Χρήστος Αντωνίου και  Γιώργος Ουσουρζίδης, η βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά αλλά και πρώην υπουργοί όπως ο Δημήτρης Μάρδας, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά. ζητούν  άμεση πληρωμή των παραγωγών, ώστε να μη χαθεί η τωρινή καλλιεργητική περίοδος. 

Έντονο όμως είναι το ενδιαφέρον και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως από τον πρώην υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, την τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ και βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, τον Τάσο Δημοσχάκη, βουλευτή Έβρου της ΝΔ. Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα δίνει κι ο Μιχάλης Τζελέπης (Κίνημα Αλλαγής), που ως βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Αγροτικού, έχει καταθέσει σχετική ερώτηση, όπως κι ο Σάκης Βαρδαλής (ΚΚΕ) κ.ά. Μέχρι στιγμής γίνονται χειρισμοί από τα δυο συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, και πλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχολείται εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση και προσωπικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Βουλευτές πάντως, όπως ο Τάσος Δημοσχάκης θέτουν μετ΄επιτάσεως και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενόψη των συζητήσεων για τη νέα ΚΑΠ 2020-26, ώστε να μη σταματήσει η καλλιέργεια του τεύτλου. Κοινοβουλευτικές πηγές θεωρούν πως είναι εκ των ουκ άνευ οι συνομιλίες για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, καθώς έχει ανοίξει το παιχνίδι, στον τομέα της ζάχαρης, λόγω και της κατάργησης της ποσόστωσης, της εισόδου νέων παιχτών στη διεθνή αγορά αλλά και της συγκυρίας της μειωμένης τιμής του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.