Μετά την άκαρπη συνάντηση των λαρισαιών αγροτών με το ΥΠΑΑΤ οι ελπίδες στρέφονται στην ομιλια του πρωθυπουργού στην βουλη

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την ώρα παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, βρίσκονται οι Θεσσαλοί αγρότες.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο Μαξίμου, μετά την ατελέσφορη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία αγροτών από τα παρακάρλια με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.

Από τη μία, οι λαρισαίοι δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους σχετικά με τις αποζημιώσεις (ύψος προκαταβολών, μη καθορισμός των τελικών ποσών, συμψηφισμός οφειλών), ενώ εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σχετικά με το σχέδιο των Ολλανδών με την απομάκρυνση των νερών της Κάρλας προς το Αιγαίο ή τον Πηνειό ποταμό.

Μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει μέρος του σχεδίου για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, αύριο το μεσημέρι αναμένεται στη Λάρισα κλιμάκιο υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για να υπάρξει μια πρώτη εξειδίκευση. Η εκδήλωση θα γίνει το μεσημέρι στο ξενοδοχείο” Larissa Imperial” στη Φαρσάλων, όπου εκεί θα παρουσιαστεί το πρώτο πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων HIV International.

Θα βρεθούν στη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και πιθανό και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας και ο απερχόμενος Κώστας Αγοραστός και οι νέοι και απερχόμενοι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, καθώς και φορείς αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ.

Από την άλλη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε σε δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας, τα οποία θα εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς. Μάλιστα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Νωρίτερα (10:56) το ypaithros.gr έγραφε: 

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν με κυβερνητικά στελέχη οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, καθώς τα αιτήματα που έθεσαν στην πρόσφατη συνάντηση τους με κυβερνητικά στελέχη και κυρίως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη έμειναν αναπάντητα, ενώ δεν τους δόθηκε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων αποκατάστασης των πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το ΥΠΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς και πότε θα ενισχύσει οικονομικά τους πλημμυροπαθείς, παραπέμποντας για τις επόμενες ημέρες τις σχετικές ανακοινώσεις.

Έτσι, η σημερινή εισήγηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τα ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε Θεσσαλία και Θράκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, το ΥΠΑΑΤ χθες έβγαλε μία διαφορετική εικόνα εκδίδοντας το κάτωθι Δελτίο Τύπου:

«Στην εξαγγελία δύο νέων προγραμμάτων για τη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες της θεομηνίας «Ντάνιελ» θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στη συνάντηση που ειχε με εκπροσώπους των αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων παραμένουν καλυμμένα με νερό.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης «απο την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν».

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.

Σε ο,τι αφορά την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τη πλευρά τους οι αγρότες έθεσαν μια σειρά επί μέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Από την πλευρά των αγροτών μεταξύ άλλων μετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Πάνος πρόεδρος Καστρίου Αγιάς, Αριστείδης Τανός, Δημήτρης Παπακανάκης πρόεδρος αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου, Βασίλειος Τζιμούρτας αγρότης, Άγγελος Τζιαμαλής, αγρότης, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Ιωάννης Κουκούτσης αντιδήμαρχος Κιλελέρ – πρόεδρος Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Χρυσοβαλάντης Βεργής πρόεδρος Νίκης Αχιλλείου Κιλελέρ, Γεώργιος Νάκας αγρότης Μέλισσα, Κωνσταντίνος Νάχαμος αγρότης, Λοφίσκος.»

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΥΧ»
που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου