Ζωοτροφές: Μείωση ΦΠΑ στις πρώτες ύλες

«Να τρέξει τις διαδικασίες το ΥΠΟΙΚ», λέει ο ΣΕΒΙΖ μετά τη σύσκεψη με το ΥΠΑΑΤ

Απαραίτητο βήμα για τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές είναι να γίνει η εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Τάσος Κυριακίδης.

Η ανωτέρω θέση του ΣΕΒΙΖ κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, κατά την τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 12 Μαΐου για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις πρώτες και τις πρόσθετες ύλες των ζωοτροφών, από 24% σε 13%. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, και η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή.

Τον ΣΕΒΙΖ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βασίλειος Σαλάτας, και ο γενικός γραμματέας, Τάσος Κυριακίδης. Όπως εξήγησε ο τελευταίος στην «ΥΧ», ο Σύνδεσμος κατέστησε σαφές ότι μόνο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υπολογίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της λήψης ενός τέτοιου μέτρου, ενώ σημειώνεται ότι το αίτημα αφορά και τις πρώτες ύλες στα ζώα συντροφιάς.

Σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά ζώα και την παρατεταμένη περίοδο ανατιμήσεων που έχει εκτινάξει το κόστος των ζωοτροφών, ο ίδιος δεν φάνηκε αισιόδοξος για μια σύντομη αποκλιμάκωση των τιμών: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κτηνοτρόφοι δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους, όπως και οι βιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν όλη αυτή την επιβάρυνση».

Ερωτώμενος για το θέμα των πρόσθετων υλών και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τις τιμές των ζωοτροφών, μας είπε ότι «η συμβολή τους είναι σημαντική και κινείται μεταξύ 5% και 10%». Πάντως, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών στα συμβόλαια της τρέχουσα γαλακτοκομικής περιόδου έχει αποτυπωθεί στις τάσεις της αγοράς ζωοτροφών, καθώς «όλο και περισσότεροι παραγωγοί επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ζώων τους και να παράξουν με τα ίδια ζώα περισσότερο γάλα».

Χρήσιμο, αλλά όχι καθοριστικό το μέτρο, λένε οι κτηνοτρόφοι

Την εν λόγω εξέλιξη σχολίασε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από την Καβάλα και συνδικαλιστής, Νίκος Δημόπουλος: «Εάν τελικά εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα είναι μια μικρή βοήθεια στη ρευστότητα των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, βλέπουμε αυξήσεις στις ζωοτροφές που κινούνται στα μεγέθη του 20% ή του 30%, χρειάζονται πολλά περισσότερα για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί»

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021