Ζωτικής σημασίας η ανάπλαση του ψαροχωρίου Αλυκών

Ζωτικής σημασίας η ανάπλαση του ψαροχωρίου Αλυκών

Ανάσα ζωής, αλλά και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στο αλιευτικό καταφύγιο Αλυκών αναμένεται να δώσει η νομιμοποίησή του μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκσκαφής και καθαρισμού για πρώτη φορά, ύστερα από 25 χρόνια, του μικρού λιμανιού, το οποίο εξυπηρετεί 50 μικρά καΐκια και 9 μεγάλα αλιευτικά.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας, η νομιμοποίηση του λιμανιού, για πρώτη φορά, θα αποτελέσει αφετηρία για την ήπια ανάπλαση του ψαροχωρίου, με προοπτικές πόλου έλξης επισκεπτών, διαφυλάττοντας παράλληλα τον αλιευτικό του χαρακτήρα.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας, Ευάγγελος Τησαρχόντος, η ανάδειξη του ψαροχωρίου αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς μετά τον χαρακτηρισμό του ως αλιευτικού καταφυγίου θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του δήμου για δημιουργία πλωτής μαρίνας μικρών σκαφών, αλλά και σύστασης γραμμής για πλωτά ταξί.

«Με τον τρόπο αυτόν, θα αναδειχθεί ένα από τα μοναδικά ψαροχώρια της Ελλάδας, με νόμιμη θαλάσσια σύνδεση, προς μέρη που βρίσκονται απέναντι ή παραπλεύρως, δίνοντας στους αλιείς της περιοχής τη δυνατότητα να διαθέτουν στην περιοχή τους τα ψάρια τους και να μειωθεί το κόστος από τη μεταφορά των αλιευμάτων σε άλλα μέρη, προκειμένου να πωληθούν», δηλώνει ο κ. Τησαρχόντος και προσθέτει: «Από τη μαρίνα της Πάτρας μέχρι την Καλόγρια, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο. Πολλά σκάφη φεύγουν από την Πάτρα και πάνε στην Κυλλήνη λόγω υψηλού κόστους ελλιμενισμού. Αν διαμορφωθεί χώρος για φιλοξενία σκαφών στο λιμάνι των Αλυκών, τότε ανοίγονται νέοι δρόμοι ανάπτυξης της περιοχής».

Επιστροφή στην κανονικότητα για τους ψαράδες

Στις Αλυκές δραστηριοποιούνται και αρκετοί νέοι ψαράδες, οι οποίοι, αν και επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν το επάγγελμα των γονιών τους, εντούτοις αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες επιβίωσης.

Με την πάροδο των χρόνων και τις προσχώσεις, η διέλευση των σκαφών από το λιμάνι ήταν επισφαλής και εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο τον τελευταίο χρόνο που κάθε φορά που τα καΐκια τους περνούσαν από το λιμάνι, έβρισκαν στεριά, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ζημιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Αλυκών και επαγγελματία ψαρά, Νίκο Χαλιώτη, λόγω της κατάστασης χρειάζονταν πολλά χρήματα για να βγάλουν τα καΐκια τους στη θάλασσα, τα οποία δεν κατάφερναν να καλύψουν λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, αλλά και της μειωμένης τιμής διάθεσης των ψαριών.

Με τις εργασίες εκσκαφής και καθαρισμού, θα μπορούν πλέον χωρίς προβλήματα να ασκούν την αλιευτική τους δραστηριότητα, ενώ αναμένουν και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής για εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου. Πάντως, η όλη διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες τόσο της περιφέρειας όσο και του υπουργείου Ναυτιλίας.