Συζητήσεις για μικτές εταιρείες Ελλάδας-Ρωσίας στα γαλακτοκομικά

Επιβολή προστίμου σε γαλακτοκομική επιχείρηση από τον ΕΦΕΤ

Στο έντονο ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών για συνεργασίες στον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας σε συνέντευξή του στην «Αυγή».

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, που είναι και συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας, υπάρχει έντονη κινητικότητα όσον αφορά τη συμμετοχή ρωσικών σχημάτων σε ορισμένους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και «σε θέματα συνεργασίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα τροφίμων με τη δημιουργία των πρώτων μεικτών επιχειρήσεων μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, με πολύ καλές προοπτικές».

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι αυτή η συνεργασία αφορά «στον τομέα της γαλακτοκομίας με συμπαραγωγή και εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, το ενδιαφέρον των Ρώσων επεκτείνεται επίσης στον τουρισμό, αφού η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων προορισμών στις επιλογές των Ρώσων πολιτών για την τουριστική περίοδο.

Επισημαίνει δε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον καλλιεργείται και μέσω της ΜΔΕ ενόψει της 10ης συνόδου της, η οποία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου τιμώμενη χώρα αυτήν τη χρονιά είναι η Ρωσία.

Σημειώνει επίσης ότι τις συζητήσεις που γίνονται στο πεδίο της ενέργειας καθώς και τη σημασία που έχει για την Ελλάδα «η ενεργειακή πολιτική που έχει σχεδιαστεί συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Μάρδας εκτιμά ότι «συμβάλλει σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών» και επισημαίνει ότι «σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πέρυσι, τόσο με τον ίδιο όσο και με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ».