Αρδευτικά έργα 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Φλώρινα

Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας: Ογδόντα εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα
Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας: Ογδόντα εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα

Σημαντικές παρεμβάσεις σε αγροτικές υποδομές στον Νομό Φλώρινας προγραμματίζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από μελέτες που έχει εκπονήσει για την ένταξη έργων ύψους 80 εκατ. ευρώ στην προσεχή προγραμματική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Φλώρινα, αν και διαθέτει σημαντικό υδάτινο στοιχείο, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικά καλλιεργούμενου εδάφους στη Δυτική Μακεδονία, ωστόσο για χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί αρδευτικά έργα. Όλες οι αρδεύσεις γίνονταν με γεωτρήσεις, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τις 1.600, στους κάμπους της Φλώρινας, του Αμυνταίου και των Πρεσπών, ενώ παλαιότερα δίνονταν άδειες για γεωτρήσεις κάθε 200 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια σημαντική στροφή στην αγροτική παραγωγή και μεγάλη αύξηση εκτάσεων αμπελώνων, οπωροφόρων δέντρων, πιπεριάς Φλωρίνης, αλλά και σημαντική τάση αύξησης και στα αρωματικά φυτά.

Ο κάμπος του νομού υπολογίζεται σε 300.000 στρ. και τα υπάρχοντα αρδευτικά έργα καλύπτουν έκταση μόλις 15.000-20.000 στρ. Έτσι, με πρότερο στόχο την αειφορική ανάπτυξη, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών και, συνεπώς, της αγροτικής οικονομίας, ο σχεδιασμός της ΠΔΜ περιλαμβάνει την υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών έργων στον νομό.

Εξοικονόμηση ενεργειακών και υδατικών πόρων

Όπως υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος, περιλαμβάνονται 18 εκατ. για το αρδευτικό των Πρεσπών, ολοκληρωμένη και έτοιμη για ένταξη μελέτη, 55 εκατ. ευρώ για το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς, σχεδόν ολοκληρωμένο έργο που πρόκειται να αρδεύσει περίπου 47.000 στρ. στον κάμπο της Φλώρινας, το αρδευτικό του Παρορίου για την άρδευση σχεδόν 4,500 στρ. και το οποίο κοστολογείται στα 5-5,5 εκατ. ευρώ, καθώς και το αρδευτικό του Λιμνοχωρίου της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω έργα, σύμφωνα με τον κ. Μπίρο πρόκειται να ενταχθούν στο ΠΑΑ, έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και ειδικότερα για το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς και των Πρεσπών, υπάρχει προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την υλοποίησή τους.

Με βάση τον σχεδιασμό, η εξοικονόμηση των υδατικών αποθεμάτων, για ένα και μόνο αρδευτικό, θα είναι πάνω από 75% σε σχέση με την κατανάλωση που γίνεται σήμερα. «Όλοι οι αγρότες της Π.Ε. Φλώρινας ποτίζουν με τα λεγόμενα κανόνια, ενώ όταν γίνει με στάγδην άρδευση, η οικονομία θα είναι σημαντικότατη, αφού το νερό θα πηγαίνει στοχευμένα στις καλλιέργειες, συμβάλλοντας έτσι και στη μεγαλύτερη παραγωγή, αφού δεν θα υπάρχει σπατάλη», τονίζει ο κ. Μπίρος. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, στη διάρκεια της θερινής περιόδου και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη είσοδος ποσότητας νερού από τις λίμνες της Χειμαδίτιδας, της Ζάζαρης και των Πετρών που τροφοδοτούν τη Βεγορίτιδα, αλλά και από τον ποταμό Σουλού. Παρ’ όλα αυτά, η στάθμη πέφτει σημαντικά, αφού υπάρχει μεγάλη άντληση στον υδροφόρο ορίζοντα από όλες τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Το αρδευτικό της Βεγορίτιδας

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την αγροτική ανάπτυξη του νομού και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί η προμελέτη, η οποία έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, θα μπορέσει να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο αφορά το αρδευτικό της λίμνης Βεγορίτιδας.

Είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή, αφού αφορά την άρδευση περίπου 50.000 στρεμμάτων στα όρια του Νομού Φλώρινας, του κάμπου της και της παραλίμνιας περιοχής της Βεγορίτιδας, με την άρδευση δυναμικών καλλιεργειών, όπως των οπωροφόρων δέντρων, μήλα, ροδάκινα, κεράσια, και των περίφημων αμπελώνων, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής του Αμυνταίου. «Είναι ένας κάμπος ιδιαίτερα σημαντικός για την αγροτική οικονομία, καθώς το κυρίαρχο σημείο είναι πως στην περιοχή υπάρχουν περίπου 800 γεωτρήσεις, που αντλούν από τον υδροφόρο ορίζοντα της Βεγορίτιδας.

Με το αρδευτικό θα μπορέσει να γίνει εξοικονόμηση πόρων, νερού και οικονομική ανάπτυξη για την αγροτική οικονομία δηλαδή είναι μια καινοτομία» σημειώνει ο κ. Μπίρος και προσθέτει πως η πρόταση που έχει κατατεθεί, επειδή υπάρχει το σύμπλεγμα της Λεκάνης των Πετρών με τη Χειμαδίτιδα και τη Ζάζαρη, μπορεί να γίνει με άντληση από τη λίμνη των Πετρών σε υψόμετρο πάνω από τα 590 μέτρα και με φυσικό τρόπο να πάει σε όλη τη λεκάνη της Βεγορίτιδας, ώστε να μπορεί να αρδευτεί ακόμη και ο κάμπος της Εορδαίας, δηλαδή άλλες 30.000 στρέμματα.