Η κατάρρευση της «Τζαμάικα» και οι επιπτώσεις της

γράφει ο Σταύρος Μαυρογένης, δημοσιογράφος EurActiv Greece

Το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης πλανάται για ακόμη μια φορά πάνω από τη Γερμανία μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού από τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα, όπως ονομάστηκε από τα χρώματα των κομμάτων, θα ήταν γεγονός, αν η καγκελάριος Μέρκελ υποχωρούσε για το μεταναστευτικό. Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, η κα Μέρκελ έχει να επιδείξει μια ακλόνητη στάση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, για την οποία κατέβαλε το αντίστοιχο τίμημα στις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα για την Εναλλακτική Γερμανία (AfD).

Ενώ οι παραλίγο κυβερνητικοί εταίροι τα είχαν βρει σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, η διαφωνία για το μεταναστευτικό τα τίναξε όλα στον αέρα. Συμβιβασμός είχε υπάρξει ακόμη και μεταξύ των Πρασίνων και των υπολοίπων για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας από τον λιγνίτη σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι επιπτώσεις της γερμανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι άμεσες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι άμεσος ωφελημένος θα είναι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Για όσους, όμως, γνωρίζουν καλά την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, είναι ιστορικό γεγονός ότι η Ευρώπη έκανε βήματα μπροστά, όταν ο γαλλογερμανικός άξονας λειτουργούσε καλά.

Η ιστορία θα κρίνει αν για την κατάρρευση του συνασπισμού ευθύνεται το κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο, σύμφωνα με σενάρια, θα επιθυμούσε νέες εκλογές για να διευρύνει το ποσοστό του ή η καγκελάριος Μέρκελ από προσωπικές της εμμονές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κράτησε πριν από λίγους μήνες την ανάσα της στις γαλλικές εκλογές μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογής της Μαρίν Λεπέν, αλλά τώρα έρχεται αντιμέτωπη με ένα «πολιτικό ατύχημα», το οποίο μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.