Η πολιτική αντιπαράθεση για το ροδάκινο

γράφει ο Νίκος Λάππας

Το ροδάκινο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα φρούτα της Ελλάδας και η παραγωγή του κρίνεται ιδιαίτερα εξωστρεφής. Για παράδειγμα, στο νωπό προϊόν, η Ελλάδα κατέχει το 8% του παγκόσμιου εμπορίου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Αντίθετα, στο μεταποιημένο, και πιο συγκεκριμένα στην κονσέρβα, αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη, κατέχοντας με μεγάλη διαφορά την πρωτιά.

Την τελευταία τετραετία, μετά από μία μεγάλη περίοδο αυξήσεων, η παγκόσμια κατανάλωση έχει κορεστεί, ενώ παράλληλα η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνεται απειλώντας τις ισορροπίες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη φετινή ευρωπαϊκή υπερπαραγωγή, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού και στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, που έλαβε η ΕΕ, για την απόσυρση 16 εκατομμυρίων περίπου στην Ελλάδα και άλλων 36 εκατομμυρίων σε Ισπανία και Ιταλία.

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να προσάψει κάποιος στο ΥΠΑΑΤ. Όμως, σε αυτά σίγουρα δεν συγκαταλέγεται η απουσία του από τη λήψη της παραπάνω ευρωπαϊκής απόφασης, για την οποία και οι οργανώσεις των αγροτών θεωρούν καταλυτική την παρέμβαση του υπουργείου.

Εάν, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις ενόψει της ΔΕΘ θέλουν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, ας επιλέξουν κάποιον άλλον κλάδο. Αντίθετα, στο ροδάκινο, ας προτείνουν τα μέτρα, τα οποία, κατά τη γνώμη τους, θα αποτρέψουν τους πολλούς και υπαρκτούς κινδύνους, που απειλούν το προϊόν αυτό, θα βοηθήσουν τη θέση του στη διεθνή αγορά.