Νεανική καινοτομία: Άλευρα από φιστίκι Αιγίνης και σταφύλια

Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών και καρπών B’ διαλογής από την ελληνική γη με σκοπό την παρασκευή βιολειτουργικών αλεύρων

Νεανική καινοτομία δίνει αξία σε προϊόντα β’ διαλογής
Νεανική καινοτομία δίνει αξία σε προϊόντα β’ διαλογής

Σκέφτηκαν πως καμία πρώτη ύλη δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, ακόμα και αυτή που δεν πληροί τα βέλτιστα χαρακτηριστικά. Ο λόγος για τους Νικόλα Αγαλόπουλο, Λυδία Βαλάση και Μαρίνο Ξαγοράρη, τα μέλη της νεοσύστατης επιχείρησης ΈλληνFood, η οποία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα που αξιοποιούν ανεκμετάλλευτους πόρους και αναδεικνύουν την πλούσια ελληνική χλωρίδα, μέσα από ένα περιβάλλον υψηλής απόδοσης που εξασφαλίζει την ικανοποίηση και την προτίμηση των πελατών. Οι παραπάνω λόγοι ήταν και αυτοί που οδήγησαν την επιχείρηση πριν από λίγες μέρες στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αλεύρι από φιστίκι ή σταφύλια

Το δυναμικό ξεκίνημα της ΈλληνFood θεμελιώνουν δύο πρωτοποριακά προϊόντα, το άλευρο από στέμφυλα (Wine flour) και το άλευρο από κελυφωτά φιστίκια (Pistakia flour). Η Λυδία Βαλάση αναφέρει στην «ΥΧ» πως «η αξιοποίηση των στέμφυλων ως παραπροϊόντων βιοτεχνιών, δηλαδή των σταφυλιών που απομένουν μετά την οινοποίηση, συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δεδομένου ότι η ρίψη και η παραμονή τους στο έδαφος μετά τη συμπίεσή τους για εξαγωγή μούστου δημιουργούν προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράλληλα, η χρήση των κελυφωτών φιστικιών ποικιλίας «Αιγίνης», που δεν πληρούν τα βέλτιστα χαρακτηριστικά για να ενταχθούν στα φιστίκια α’ διαλογής, πλεονεκτεί στο ότι δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε μία ύλη που θα προσέδιδε μικρό κέρδος στην ελληνική αγορά. Αυτά περιλαμβάνουν ελλιποβαρείς ή με αποχρωματισμένη ψίχα καρπούς».

Η εταιρεία για την παραγωγή των δύο βιολειτουργικών gluten-free αλεύρων χρησιμοποιεί πρώτες ύλες, πιστοποιημένες με διεθνή πρότυπα ποιότητας, που επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή, από εκλεκτά οινοποιία και φερέγγυους φιστικοπαραγωγούς, και μεταφέρονται στην εταιρεία όπου και επεξεργάζονται για την παρασκευή των αλεύρων.

Καινοτομία

«Η καινοτομία των προϊόντων αυτών έγκειται στα οφέλη που προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό, στα ξεχωριστά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και στην ενίσχυση της παγκόσμιας τάσης για διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη. Ο όρος βιολειτουργικά άλευρα διασφαλίζεται από επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης», τονίζει η Λυδία, η οποία μας ενημερώνει πως τα προϊόντα πλεονεκτούν για την πληθώρα των χρήσεων τους σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

InnovInAgri

Η πρωτότυπη ιδέα εκμετάλλευσης δύο βασικών ελληνικών παραπροϊόντων προήλθε από τη Λυδία, υποψήφια διδάκτορα του εργαστηρίου Χημείας, που ερευνά τα κελυφωτά φιστίκια, και τον Μαρίνο, μεταπτυχιακό φοιτητή του εργαστηρίου Χημείας, που ασχολείται με τα στέμφυλα. Η ομάδα ολοκληρώνεται με τον Νικόλα μεταπτυχιακό φοιτητή του MBA, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ο οποίος ανέλαβε την ισχυροποίηση και ανάπτυξη της ιδέας σε οικονομικό πλαίσιο. Η συμμετοχή, ωστόσο, στο InnovInAgri προήλθε από προτροπή του αναπληρωτή καθηγητή Χημείας, Χρήστου Παππά, ο οποίος έχει οριστεί επιβλέπων καθηγητής για την ερευνητική εργασία της Λυδίας και του Μαρίνου.

Την 1η θέση έλαβε η ομάδα της ΈλληνFood, στον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής ιδέας ΓΠΑ
Την 1η θέση έλαβε η ομάδα της ΈλληνFood, στον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής ιδέας ΓΠΑ

Η Λυδία τονίζει πως «το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ του ΓΠΑ μάς έδωσε την προνομιακή δυνατότητα εκπόνησης του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέσα από το οποίο έχουμε στόχο να διαθέσουμε την παραγωγή μας στην ελληνική αγορά, σε αρτοποιεία, βιοτεχνίες, delicatessen και σούπερ μάρκετ. Μελλοντική επιδίωξη θα είναι και η εξαγωγή κάποιων ποσοτήτων στο εξωτερικό». Τέλος, η ομάδα αναγνωρίζει τη συμβολή της Αφροδίτης Αναγνώστη, στελέχους Συντονισμού και Διαχείρισης του 1ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ, στην προσπάθειά τους, αλλά και στην επαφή τους με την εταιρεία «Μύλοι Λούλη», από την οποία ο Γιώργος Καρπούζας, προϊστάμενος Λογιστηρίου, υπήρξε αναντικατάστατος μέντοράς τους.