ΠΑΜ-Θ: Υποβλήθηκαν 1.552 αιτήσεις για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

ΑΜ-Θ: Υποβλήθηκαν 1.552 αιτήσεις για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε συνάντησή του με την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Παναγιώτα Πυριοβόλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ ενημερώθηκε για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Στην Ροδόπη υποβλήθηκαν συνολικά 407 αιτήσεις επί συνόλου 1.552 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανέρχονται στα 23,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται με βάση τις αιτήσεις, ότι για να απορροφηθεί το σύνολό τους θα χρειασθούν γύρω στα 29,5 εκατομμύρια.

Ο βουλευτής επεσήμανε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων που έχουν υποβληθεί, γεγονός που γεννά φόβους για τις προθεσμίες που έχουν τεθεί. Η κ. Πυριοβόλη τον ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα διαθέτει συνολικά 241 εκατομμύρια ευρώ για όλη την χώρα και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 14.600.

-Διαφήμιση-
Delegate

Ο κ. Αχμέτ ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να δεσμευθεί επιπλέον ποσό για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας απάντησε ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν χρήματα από άλλες περιφέρειες, αλλά υπάρχει δυνατότητα να διεκδικηθούν από την Ε.Ε., στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλαχόντων.

Σύμφωνα με την κ. Πυριοβόλη το σύστημα ολοκληρωμένης αξιολόγησης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα ενώ ο οριστικός πίνακας δικαιούχων θα καταρτιστεί στις αρχές του καλοκαιριού οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές.

Για τους Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μετά το καλοκαίρι θα προκηρυχθούν σχέδια βελτίωσης με χρηματοδότηση της τάξης του 70%.