Έρχονται νέα πρόστιμα για επικίνδυνα απόβλητα 

Εγκρίθηκε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Καμπανάκι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τα σκουπίδια ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στις Περιφέρειες χτύπησε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μας δε γλιτώνει τα πρόστιμα από τα επικίνδυνα απόβλητα.

Ειδικότερα,  ο κ.Καπετάνιος παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του 2015, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων αναφέρθηκε σαφώς ότι θα υπάρξουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων αλλά επιχειρείται να υπάρξει διαπραγμάτευση στο μέγεθος των προστίμων.

Υποστήριξε πως υπάρχει θέμα με τα σκουπίδια της Κέρκυρας κι ό, τι δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στην Ήπειρο ούτε στην Κοζάνη και για λόγους κόστους.  Σημείωσε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τα απορρίμματα. Μέχρι στιγμής , τόνισε, έτοιμες είναι οι Περιφέρειες Κρήτης, Θεσσαλίας και Ηπείρου, ενώ τόνισε πως υπάρχουν θέματα και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κι εξέφρασε την ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

-Διαφήμιση-
Delegate

Επεσήμανε την ανάγκη η Ήπειρος να δεχτεί τα σκουπίδια της Λευκάδας, όχι όμως και τα απορρίμματα της Κέρκυρας. Σε ό, τι αφορά στη Λευκάδα εξήγησε πως η Ήπειρος μπορεί να δεχτεί 3 οχήματα την ημέρα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο και σημείωσε πως, έχει υπολογιστεί, πως η αύξηση για όλο το καλοκαίρι θα είναι μόλις 3%. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στους δήμους. Εξήγησε ότι και πάλι η χώρα μας θα λάβει πρόστιμα διότι υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν 15-20 χρόνια αλλά οι δήμοι δεν ήθελαν να πάρουν το βάρος επάνω τους και το άφηναν στους επόμενους.

Άννα Στεργίου