Μελισσοκομία ακριβείας για καλύτερη διαχείριση της κυψέλης και αύξηση της παραγωγής

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, η μελισσοκομία, όμως, αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές μορφές εκτροφών. Χαρακτηριστικό του βαθμού δυσκολίας της αποτελεί το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να ταξιδεύουν –συχνά και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες– εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου απλά και μόνο να ελέγξουν την κατάσταση των κυψελών τους ή να διαπιστώσουν αν το σμήνος έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια.

Λύση στις ανάγκες αυτές φιλοδοξεί να προσφέρει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα miBeez που έχει ως στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των παραγωγών.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών αισθητήρων οι οποίοι τοποθετούνται σε κάθε κυψέλη και στέλνουν δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στις κυψέλες, στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή του μελισσοκόμου. Έτσι, εκτός του χρόνου που κερδίζει ο μελισσοκόμος καταφέρνει, επιπλέον, να μειώσει τις απώλειες τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και στην παραγωγή του.

Καινοτομία στην μελισσοκομία ακριβείας

Το miBeez είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο που αφορά τη χρήση της πληροφορικής (λογισμικά προγράμματα και τεχνολογικό εξοπλισμό) στη μελισσοκομία – γεωργία, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Fractals και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015.

Στόχος αυτού του εργαλείου μελισσοκομίας ακριβείας είναι «η αύξηση της απόδοσης και η μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με δεκάδες παραγωγούς από σχεδόν όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε και σε φεστιβάλ ώστε να προωθήσουμε το πρόγραμμα» αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ευάγγελος Συμσάρης, διαχειριστής (Project Manager) του έργου στην Ελλάδα.

Όπως περιγράφει ο κ. Συμσάρης, «στην κυψέλη τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες, ενώ και στο μελισσοκομείο τοποθετείται ειδικός εξοπλισμός, μέσω του οποίου ο παραγωγός λαμβάνει όλα τα δεδομένα». Αυτή η τεχνολογία σύνδεσης και επικοινωνίας ονομάζεται internet of things, γιατί όλη η διαδικασία γίνεται μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο, «ενώ ο μελισσοκόμος λειτουργεί διαδραστικά μέσω κινητού τηλεφώνου, τάμπλετ ή υπολογιστή», μας εξηγεί.

Τι προσφέρει το miBeez στον μελισσοκόμο

Αυτό το οποίο επιτυγχάνει το miBeez είναι «η αύξηση της απόδοση της παραγωγής και η μείωση των απωλειών», αναφέρει ο διαχειριστής του έργου.

Αυτό γίνεται μέσα από τρεις ενότητες του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ κυψέλης και παραγωγού, οι οποίες έχουν ως εξής:

1Υποστήριξη μελισσοκομικής διαχείρισης

Το σύστημα καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στην κυψέλη, ενώ και οι μελισσοκόμοι καταγράφουν τα δεδομένα που λαμβάνουν ηλεκτρονικά από τους αισθητήρες, κάτι που στη συνέχεια εξάγεται ως ποιοτικό αποτέλεσμα.

2Παρακολούθηση της κυψέλης

Αφορά την ασφάλεια από τις καιρικές συνθήκες, κάτι πολύ σημαντικό για τους μελισσοκόμους, αλλά και από πτώσεις/μετακινήσεις ή και σε κάποιες περιπτώσεις κλοπής των κυψελών, καθώς τις περισσότερες φορές ο μελισσοκόμος βρίσκεται μακριά από το μελίσσι του. Επιπλέον, για τη διάγνωση κάποιου προβλήματος, «ο μελισσοκόμος ανοίγει την κυψέλη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το σμήνος και να πέφτει η δυναμική των μελισσών», σημειώνει ο κ. Συμσάρης. Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση της κυψέλης, γλιτώνει τα έξοδα της μετακίνησης, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

3Εργαλείο λήψης αποφάσεων

Στις περιπτώσεις που κάποια κυψέλη είναι αδύναμη ή έχει χτυπηθεί από κάποια ασθένεια, ο παραγωγός θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να μειώσει τις απώλειες και να μη χάσει την παραγωγή του. Το σύστημα, επίσης, του δίνει την απαραίτητη ενημέρωση για το πώς θα βελτιώσει τις πρακτικές του στις επόμενες μελισσοκομικές περιόδους και χρονιές. Έτσι, μέσα από πολλά επίπεδα, ο μελισσοκόμος μπορεί να πετύχει αύξηση της παραγωγής του.

Αντιμετώπιση και ανταπόκριση

Είναι έτοιμοι, όμως, οι μελισσοκόμοι, να εντάξουν και στην πράξη τις τεχνικές ακριβείας;

Σύμφωνα με τον Project Manager του έργου miBeez, «οι μελισσοκόμοι κατανοούν ότι έχουν ανάγκη από τέτοιες τεχνολογίες και τέτοια εργαλεία πληροφορικής. Είναι, λοιπόν, έτοιμοι να αλλάξουν τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής τους». Γι’ αυτό, όπως μας εξηγεί, γίνεται προσπάθεια από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο να προκύψει ένα εμπορικό προϊόν, το οποίο θα διατεθεί στην αγορά. Ένα προϊόν που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και οι νέοι που εισέρχονται στον κλάδο.