Ιρλανδία: Νέες άδειες εργασίας για αγρεργάτες τρίτων χωρών

Τροφοδοτούνται επιχειρήσεις του κλάδου των κηπευτικών, της επεξεργασίας κρέατος και του γαλακτοκομικού τομέα

Έτοιμη να εκδώσει ειδικές άδειες για αγρεργάτες εκτός ΕΕ είναι η Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ορισμένους από τους βασικούς κλάδους του αγροτικού τομέα της χώρας. Υπογράφοντας τις σχετικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις άδειες απασχόλησης, η Ιρλανδή υπουργός Επιχειρήσεων και Καινοτομίας, Heather Humphreys, διευκολύνει τις επιχειρήσεις του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα να προσλαμβάνουν εργαζομένους από χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Συνολικά, 800 άδειες εργασίας θα εκδοθούν πιλοτικά, με τις 500 να αφορούν τον κλάδο των κηπευτικών, τις 250 τη βιομηχανία κρέατος και τις 50 τον γαλακτοκομικό τομέα. Για τις αντίστοιχες θέσεις που θα καλυφθούν, έχει καθοριστεί ελάχιστος κατώτατος ετήσιος μισθός, ύψους 22.000 ευρώ, ενώ οι εργοδότες θα έχουν ειδικές υποχρεώσεις, όσον αφορά την καλή διαβίωση και τις προοπτικές των αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τελευταίοι θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή στέγαση και θα λαμβάνουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, ώστε να καλλιεργήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Η Ιρλανδική Ένωση Αγροτών (IFA) καλωσόρισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα θετικό πρώτο βήμα. «Η ιρλανδική γεωργία, κυρίως σε αναπτυσσόμενους κλάδους εντατικής εργασίας, όπως αυτοί των κηπευτικών, των γαλακτοκομικών και του χοιρινού, έχει πραγματική ανάγκη για πρόσθετο εργατικό δυναμικό από χώρες εκτός Ευρώπης, καθώς βαδίζουμε προς την πλήρη απασχόληση και οι ανακάμπτουσες οικονομίες της ΕΕ έχουν πρόσθετες ανάγκες», δήλωσε ο πρόεδρος της IFA, Τζο Χίλι.

Παρόμοια προβλήματα έλλειψης αλλοδαπού εργατικού δυναμικού στη γεωργία αντιμετωπίζει και η Μεγάλη Βρετανία, με το Brexit να έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ανήσυχοι οι ντόπιοι παραγωγοί, προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αρνείται να επαναφέρει τα προγράμματα εποχικών αγρεργατών, τα οποία εφαρμόζονταν για 60 χρόνια, προσελκύοντας εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέχρι τη διακοπή τους το 2013. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), το 2017 περισσότερες από 4.300 θέσεις εργασίας στον βρετανικό τομέα των οπωροκηπευτικών παρέμειναν αναξιοποίητες.