Αρκαδία: Καλό το ξεκίνημα για τους παραγωγούς μελιού

Θετικό είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τους μελισσοκόμους, καθώς τα πρώτα δείγματα τόσο από τις πορτοκαλιές όσο και από το πεύκο είναι ικανοποιητικά και έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας. Ο Σταύρος Δημάκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας, αναφερόμενος στο ξεκίνημα της νέας μελισσοκομικής περιόδου, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι «τα μελίσσια που είναι στα πεύκα και στην πορτοκαλιά το επόμενο δεκαήμερο πάνε για τρύγο με πολύ καλές αποδόσεις». Παράλληλα, είναι διάχυτη η αισιοδοξία για τις αγορές, αφού, όπως αναφέρει ο κ. Δημάκος, «το κρίσιμο σημείο για την αγορά μελιού είναι η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τις ελληνοποιήσεις μελιών. Αν έχουμε καταγραφή της χώρας προέλευσης, τότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι πωλήσεις μας».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μελισσοκόμων, σημειώνει ότι «κάποιοι έφυγαν από τον χώρο, αλλά ήταν ερασιτέχνες. Οι περισσότεροι, έχοντας σύμμαχο και τις καλές καιρικές συνθήκες, έμειναν και προχώρησαν με χαμηλό οικονομικό κόστος. Η πτώση της ζάχαρης ήταν ένα σημαντικό ζήτημα, αφού η μείωση της τιμής της κατά 50% έδωσε μεγάλη ανάσα στους μελισσοκόμους».

Οι τιμές

Και προσθέτει: «Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι πάνε ανάλογα με την αγωγιμότητα του μελιού. Αρχίζουν από τα 3,5 ευρώ και φθάνουν τα 5 ευρώ. Από την περσινή χρονιά έχουν μείνει λίγα αποθέματα. Το πορτοκάλι έχει ζήτηση και αναμένεται να κινηθεί από 4,5 έως 5 ευρώ, ενώ το πεύκο θα πάει από 3,80 έως 4,5 ευρώ». Τέλος, αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν σχέση με τις ελληνοποιήσεις μελιών, τονίζει ότι «το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και έχουμε λάβει υποσχέσεις, ενώ βλέπουμε ότι κάτι πάει να γίνει».