ΠΓΕ για τα ρεβίθια, πιστοποίηση των μανιταροσυλλεκτών και δωρεάν εδαφολογικές αναλύσεις

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦEΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση του γρεβενιώτικου ρεβιθιού ως προϊόντος Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης προχωρά η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται από το φθινόπωρο να ξεκινήσει η συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της δράσης για την πιστοποίηση των συλλεκτών άγριων μανιταριών.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια πιστοποίησης του ρεβιθιού Γρεβενών ως προϊόντος ΠΓΕ, με την κατάθεση σχετικού φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αποφασίσαμε να κάνουμε τις ενέργειες αυτές, αφού υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους εμπόρους και τα συσκευαστήρια οσπρίων όσο και από τους παραγωγούς για την ανάδειξη του προϊόντος. Έχουμε κάνει όλη την προεργασία και ευελπιστούμε να έχει θετική κατάληξη το αίτημά μας», επισημαίνει ο κ. Σημανδράκος.

Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των συλλεκτών, όπως είπε, θα έχει σκοπό ότι αυτά που συλλέγει ο συλλέκτης είναι ασφαλή για βρώση από τους καταναλωτές. Ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας στη συλλογή του μανιταριού θα παίρνουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Τα απλά μανιτάρια θα χρειάζονται 50 ώρες, τα λίγο πιο δύσκολα 100 ώρες και τα σπάνια ή αυτά που έχουν μια μορφή επικινδυνότητας 150 ώρες. «Η δράση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα την περιοχή μας, αφού υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, πανελλαδικά, για τη συλλογή άγριων μανιταριών».

Καταγραφή εδαφολογικού χάρτη

Παράλληλα, έως τις 30 Απριλίου, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στον Νομό Γρεβενών θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα των δωρεάν εδαφολογικών αναλύσεων που εφαρμόζει η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ. Προτεραιότητα δίνεται στους νέους αγρότες, που ξεκινούν τώρα δραστηριότητα, και στις δυναμικές καλλιέργειες, όπως στις δενδρώδεις, τα αμπέλια, τα αρωματικά φυτά και αργότερα στα σιτηρά. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400 δείγματα εδαφολογικών αναλύσεων.

Σκοπός είναι, όπως σημειώνει ο κ. Σημανδράκος, να καταγραφεί όλος ο εδαφολογικός χάρτης των Γρεβενών προς όφελος των παραγωγών, αλλά και του περιβάλλοντος. «Πέρα από τα απαραίτητα στοιχεία που έχει το έδαφος, μετρούμε και τα ιχνοστοιχεία και εφόσον ολοκληρωθεί ο χάρτης θα μπορούμε να προτείνουμε τις συνιστώμενες καλλιέργειες, αλλά και τις ποσότητες λιπασμάτων και των εδαφοβελτιωτικών, ώστε η γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή να επιτελείται ορθολογικά, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα των εδαφών των αγροτών».