Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έρθουν στις ΟΠ οι παραγωγοί

γράφει ο Μιχάλης Αγγελάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ»

Το μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Βλέπουμε στο δημοπρατήριο ότι ο παραγωγός, πλέον, δεν σκέφτεται τις τιμές, αλλά ότι από το προϊόν, θα πάρει 1,5 ευρώ και στην τσέπη δεν θα του μείνουν ούτε τα 30 λεπτά.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Με την υπερφορολόγηση και το ασφαλιστικό, οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό το σύστημα ωθεί τους αγρότες έξω από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, στη φοροδιαφυγή, ως μέσο επιβίωσης, για να μπορέσουν να φυλάξουν χρήματα να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τον επόμενο χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια, με τις υπάρχουσες τιμές, καταφέρναμε και καλλιεργούσαμε. Το κρύο, τα σκαμπανεβάσματα της τιμής, τα ξέρουμε και τα παλεύουμε όλα τα χρόνια. Αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτά τα μέτρα. Στην ομάδα παραγωγών, η φορολόγηση είναι 13% και φορολογείται ξανά το μέλος, όπως ο αγρότης που είναι εκτός ομάδας.

Οι ομάδες παραγωγών δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Εάν δίνονταν κίνητρα στους αγρότες να ενταχθούν στις ομάδες παραγωγών, και οι παραγωγοί θα διέθεταν με ασφάλεια τα προϊόντα τους χωρίς να φοροδιαφεύγουν και το κράτος θα είχε σίγουρα έσοδα.

gaia-sense