Τι συμβαίνει με το ΠΟΠ ακτινίδιο Σπερχειού

Παιχνιδάκια μεσαζόντων

Τι συμβαίνει με το ακτινίδιο του Σπερχειού

Οι παραγωγοί του Σπερχειού, εργαζόμενοι σε μια περιοχή της χώρας μας με μακρά ιστορία στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, εκσυγχρονίζουν συνεχώς τις πρακτικές τους. Η περιοχή μπήκε σε έναν νέο παραγωγικό κύκλο, με σύγχρονα συστήματα καλλιέργειας, αφού ξεπέρασε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, όσον αφορά τον τρόπο εγκατάστασης, αλλά και τη διαχείριση της καλλιέργειας.

Τα προβλήματα και οι αδυναμίες δεν παύουν να υπάρχουν, διαιωνίζοντας όμως μια παθογόνο κατάσταση. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη διαχείριση του προϊόντος και την εμπορία του. Οι διακινητές του προϊόντος, επωφελούμενοι από την ανυπαρξία ισχυρών ομάδων παραγωγών, εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές στην αγορά. Παράλληλα, η έλλειψη υποδομών, κυρίως ψυκτικών εγκαταστάσεων και συσκευαστηρίων, επιτείνει τις ήδη σοβαρές ανεπάρκειες. Η απουσία λόγου, διαπραγματευτικής ισχύος και υποδομών αντανακλάται άμεσα στο εισόδημα των παραγωγών. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το προϊόν ως ΠΟΠ Ακτινίδιο Σπερχειού δεν αξιοποιήθηκε εμπορικά από τους παραγωγούς δείχνει και την πραγματική διάσταση της κατάστασης. Έτσι, η τιμή σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη κατά 5 λεπτά και κυμαίνεται μεταξύ 30-35 λεπτών το κιλό. Το εμπάργκο της Ρωσίας αποτελεί και το άλλοθι των εμπόρων για την πίεση των τιμών προς τα κάτω.

  • Αν και προϊόν ΠΟΠ, το ακτινίδιο του Σπερχειού δεν αξιοποιήθηκε εμπορικά από τους παραγωγούς.
  • Έλλειψη ψυκτικών εγκαταστάσεων και συσκευαστηρίων.
  • Ανύπαρκτη η παρουσία ομάδων παραγωγών στην περιοχή.
  • Μεταξύ 30-35 λεπτών το κιλό η τιμή του φέτος, 5 λεπτά κάτω σε σχέση με πέρσι.
  • Πρόσχημα το ρωσικό εμπάργκο για την πτώση των τιμών.
  • Μια εβδομάδα πρωιμότερη η περιοχή.