Άμεση καταβολή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

Ερώτηση στη Βουλή από 28 βουλευτές της ΝΔ

Την άμεση καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους Έλληνες παραγωγούς ζητά με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει την αύξηση του συγκεκριμένου φόρου, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σημαντικά ποσά οφείλονται στους Έλληνες παραγωγούς.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση ως προαπαιτούμενο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τριπλασιάζεται, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την περίοδο 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργείται πλήρως και εξισώνεται µε εκείνον του πετρελαίου, που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες κι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, μία μεγάλη μερίδα αγροτών περιμένει επί μακρόν να πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, αφού εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες των αγροτικών συλλόγων, περίπου 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. ευρώ για το 2014 και ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για το 2015.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών κατ έτος, που παραμένουν απλήρωτοι την τριετία 2013 – 2015;

2. Πόσο είναι το ποσό που τους οφείλεται;

3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν επιτέλους;» καταλήγει η ερώτηση των 28 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.