Άργος: Ζάχαρη και αρωματικά πάνε μαζί
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η αναζήτηση νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα αποδώσουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος ή θα συμπληρώσουν το ήδη υπάρχον οικονομικό εισόδημα φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μία ορθολογική κίνηση πολλών επαγγελματιών. Μεταξύ αυτών είναι και ο νεαρός Τάκης Αθανασόπουλος στο Άργος, που, αν και είναι ζαχαροπλάστης, ξεκίνησε από το 2012 την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Αρχικός στόχος του ήταν τα αρωματικά φυτά να χρησιμοποιηθούν κυρίως στη ζαχαροπλαστική και, στη συνέχεια, να πουληθούν στην τοπική αγορά. Η κύρια παραγωγή αφορά θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, λεβάντα και ιπποφαές Από εκεί και πέρα, το βάρος δόθηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονταν στην ελλιπή ενημέρωση γύρω από την καλλιέργεια των φυτών, ειδικά για το ιπποφαές, και συνολικότερα στην έλλειψη τεχνογνωσίας.
Ιπποφαές
Όπως μας εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος, η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το ιπποφαές ήταν προβληματική, αφού στη Μακεδονία, όπου η καλλιέργεια υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας. Όποιος θέλει να παράγει προϊόν που να το απορροφήσει η αγορά, πρέπει να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο για τη συσκευασία του προϊόντος, ώστε να είναι ελκυστικό στον καταναλωτή. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ήδη ο Τάκης Αθανασόπουλος έχει περάσει τα αρωματικά φυτά στη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας σοκολατάκια με άρωμα θυμάρι ή βάζοντας λεβάντα σε διάφορες κρέμες, δίνοντας ένα ξεχωριστό άρωμα. Σίγουρα η χρήση των αρωματικών φυτών είναι πολύπλευρη και η καλλιέργειά τους ευεργετική για πολλούς λόγους.
- Γιώργος Αργυρίου