Ανάγκη οργάνωσης των Ελλήνων παραγωγών φρούτων/λαχανικών σε ΟΠ

Ανάγκη οργάνωσης των Ελλήνων παραγωγών φρούτων/λαχανικών σε ΟΠ

Την …επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες παραγωγοί στον κλάδο φρούτων και λαχανικών να μάθουν να δρουν συλλογικά, μέσω οργανώσεων ή και ομάδων, αλλιώς θα βγουν «εκτός παιχνιδιού» και ο δυναμικός αυτός τομέας δεν θα τυγχάνει της ανάπτυξης που μπορεί στο διεθνές σκηνικό, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αναστασία Μακρή, στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στη Διεθνή Έκθεση «Freskon», που ρίχνει σήμερα αυλαία.

Όπως μας διευκρίνισε η ίδια, ενώ μέχρι και πριν λίγα χρόνια μέσω των οργανώσεων παραγωγών στη χώρα μας διακινούνταν μέχρι και το 14% της συνολικής ακαθάριστης αξίας των φρούτων και λαχανικών, που ανέρχεται συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθίνει και διαμορφώνεται σήμερα στο 9,5%, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 43%.

Μεταξύ άλλων, η ίδια μας τόνισε ότι μεταξύ των ωφελημάτων της οργάνωσης των παραγωγών σε οργανώσει ή ομάδες, συμπεριλαμβάνονται τα μείωση κόστους παραγωγής τους και καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.