«Στέγη» αναπαραγωγής γλαρονιών στην λιμνοθάλασσα Αλυκών Ν. Κεσσάνης

«Στέγη» αναπαραγωγής γλαρονιών στην λιμνοθάλασσα Αλυκών Ν. Κεσσάνης

Ολοκληρώθηκε η επισκευή και επανατοποθέτηση πλωτής εξέδρας αναπαραγωγής γλαρονιών στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συγκεκριμένα, έγινε επισκευή των φθορών στην πλατφόρμα και η μεταφορά της μέσα στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή υλικό ως φυσικό υπόστρωμα. Σ’ αυτήν την προσπάθεια συνέδραμε το προσωπικό της Riverland, Χέλεν Τρίκκη, Γιώργος Μουστόπουλος, και Οδυσσέας Τσακαλίδης.

Η πλωτή πλατφόρμα – εξέδρα είχε κατασκευασθεί τον Απρίλιο 2014 από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και είχε τοποθετηθεί στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3×4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της ήταν καλυμμένη με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα. Αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτησή της είχε χρησιμοποιηθεί από Ποταμογλάρονα (Sternahirundo). Δυστυχώς, η πλατφόρμα, λόγω ισχυρών ανέμων, είχε ξεβραστεί στην ακτή της λιμνοθάλασσας έχοντας υποστεί αρκετές φθορές.

Μετά την επανατοποθέτησή της οι ιθύνοντες ελπίζουν στην επαναχρησιμοποίησή της από γλάρους και γλαρόνια για την ενίσχυση της αναπαραγωγής, καθώς οι φυσικές ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, λόγω των ανθρώπινών παρεμβάσεων.

Μαρία Αμπατζή